BiH
1.4k

Haris Magrdžija, jedan od "Volontera godine": Bolje je džaba volontirati nego džaba sjediti

Piše: N. Novalić
Crveni križ Federacije BiH tradicionalno, povodom Međunarodnog dana volontera, dodjeljuje priznanje Volonter godine, a među nagrađenima ove godine je i Haris Magrždija, dugogodišnji volonter Crvenog križa.

U skladu s Pravilnikom o priznanjima Crvenog križa Federacije BiH, ovo priznanje se dodjeljuje volonterima koji su tokom godine postigli posebno značajne rezultate u svom volonterskom radu, a u programima i aktivnostima koje se provode u strukturi Crvenog križa Federacije BiH. Ove godine je 25 volontera Crvenog križa Federacije BiH dobilo priznanje Volonter godine.

Jedan od ovogodišnjih laureata je Haris Magrdžija, volonter sa desetogodišnjim volonterskim iskustvom u Crvenom križu i dobrovoljni darivalac krvi.

Osnivač je Konferencije mladih Crvenog križa na općinskom i kantonalnom nivou, a bio je član Predsjedništva mladih te delegat u Skupštini Crvenog križa FBiH. Od ove godine Haris je član Koordinacionog tijela mladih Društva Crvenog križa BiH. Kroz svoj angažman je dao poseban doprinos razvoju strukture mladih Crvenog križa te na polju promocije i unapređenja imidža Crvenog križa u zajednici.

Sa Harisom, koji je trenutno student na master studiju Burch univerziteta, razgovarali smo o volontiranju i koristima koje donosi mladima.

Volontiranjem do korisnih vještina

"Brojni su razlozi zašto mladi u Bosni i Hercegovini treba da volontiraju. Svjesni smo da trenutni formalni obrazovani sistem u Bosni i Hercegovini ima u fokusu sticanje znanja, ili preciznije memorisanje i ponavljanje naučenog te je nedovoljno pažnje usmjereno na razvoj korisnih vještina kod mladih. Stoga je volontiranje najbolji način da se taj nedostatak u formalnom obrazovnom sistemu nadoknadi. Zbog prethodno navedenog, smatram da je za mlade u Bosni i Hercegovini mnogo bitnije da izgrade kulturu volontiranja, nego za mlade u zemljama sa dobro razvijenim formalnim obrazovnim sistemom", Ističe Haris koji je bio učenik generacije u srednjoj školi te student generacije na dodiplomskim studijima.

Crveni križ, kao domaći humanitarni lider i najveća mreža volontera u BiH, mladima pruža kvalitetno okruženje za volontiranje i sticanje korisnih znanja i vještina.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

"Volontiranje u Crvenom križu sam, kao i brojni drugi volonteri, započeo u osnovnoj školi kao član ekipe prve pomoći. Vremenom sam se detaljnije upoznao o historijatu, misiji i principima djelovanja Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca te sam odlučio da steknem volontersko iskustvo i u drugim programskim oblastima Crvenog križa. Kroz svoj angažman u Crvenom križu sam imao ulogu volontera, korisnika i lidera. Bio sam volonter koji je doprinosio implementaciji programskih aktivnosti, korisnik koji je stekao znanja i vještine iz različitih oblasti te lider koji je aktivno i ravnopravno učestvovao u kreiranju i donošenju strateških i operativnih odluka. Stoga, svim mladima koji žele biti volonteri, korisnici i lideri jedne globalne priče, preporučujem da kontaktiraju lokalni ured Crvenog križa i postanu dio međunarodnog pokreta koji okuplja više od 16 miliona aktivnih volontera", poručuje Magrdžija.

U Bosni i Hercegovini je itekako prisutna logika da je bolje džaba sjediti nego džaba raditi, pri čemu se volontiranje uglavnom percipira koa besplatan rad. No, pozitivne promjene nisu rezultat logike da je bolje džaba sjediti, nego džaba raditi, smatra Haris.

Pozitivne društvene promjene zahtijevaju akciju i traženje načina, a ne pasivnost i traženje opravdanja.

"Nikada nisam htio slijediti logiku da je bolje džaba sjediti, nego džaba raditi. Jednostavno, takvo razmišljanje shvatam kao opravdanje savjesti za prazninu koja nastane u životu zbog naše društvene pasivnosti. Kao i svi drugi, volim i želim da vidim pozitivne promjene u društvu i zajednici, a svijest o prolaznosti života me motiviše da kroz aktivan volonterski angažman radim na promjenama koje želim vidjeti", kaže Haris.

Poslodavcima je pored diplome bitno i volontersko iskustvo koje se ne može steći preko noći. Biografija studenta bez volonterskog iskustva je prazna te zbog toga čak i izvrsni studenti gube prioritet u zapošljavanju ili upisu na studije u inostranstvu.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

"Biografija, odnosno CV, predstavljaju život osobe prenesen na papir. Nažalost, brojni studenti se u toku studija posvete samo studijskim obavezama, zanemarujući volonterski angažman. Stoga, kada odluče da apliciraju za posao, tek onda shvate da diploma nije dovoljna da ih izdvoji od drugih aplikanata koji pored diplome imaju i bogato volontersko iskustvo kroz koje su stekli za posao relevantne vještine. Isto je i sa studentima koji namjeravaju aplicirati za studiranje u inozemstvu. Stoga, koristim priliku da uputim iskren savjet studentima, bez obzira na to studirali tehničke ili društvene nauke, da na vrijeme razmišljaju o izgradnji volonterskog iskustva koje će ih izdvojiti iz grupe, jer ono se ne može steći preko noći", dodaje Magrdžija.

Priznanja za 25 volontera

Među ovogodišnjim dobitnicima priznanja podjednako su zastupljeni mladi, ali i stariji volonteri. Magrdžija ovo vidi kao značajnu odrednicu, jer su za prosperitet tima, organizacije i države, jednako potrebni energija, entuzijazam i želja za impaktom mladosti, te mudrost, iskustvo i stručnost starijih.

Za doprinose u različitim segmentima priznanje Volonter godine dodijeljeno je još za 24 volontera iz strukture Crvenog križa Federacije BiH: Katarina Franjić, Muamer Đedović, dr. Bakir Nakaš, Đemal Kadunić, Amir Draganović, Bakir Hasanović, Nenad Baković, Mustafa Hadžić, Azer Mušinović, Namik Hrustemović, dr. Vedad Herenda, dr. Milada Velić Ali Al Zayat, dr. Osman Zudi, Sakib Tokalić, Jasmin Buljubašić, Rabija Kardaš, Merdin Sabljić, Ivana Marković, Abdurahman Aljić, Sabahudin Gluhović, Senka Vuković, Husein Kličić, Sulejman Midžić i Lana Ionie Hadžiosmanović.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 1985. godine (Rezolucija 40/212) proglasila 5. decembar za Međunarodni dan volontera, kao podsjećanje na datum kada je 1970. pokrenut Program za volontere Ujedinjenih nacija (UNV).