BiH
6

Haris Čaušević tražio izuzeće glavnog tužitelja Gorana Salihovića

Piše: E. F.
Haris Čaušević (Foto: Sud BiH)
Haris Čaušević (Foto: Sud BiH)
Ponovni početak suđenja Harisu Čauševiću zvanom Oks, optuženom za teroristički napad na policijsku stanicu u Bugojnu 27. juna 2010. godine, koji je bio zakazan za danas, još jednom je odgođen.

Naime, nakon hapšenja i pritvaranja sutkinje Suda BiH Azre Miletić koja je predsjedavala vijećem koje je sudilo Čauševiću, za danas je bilo zakazan ponovni početak ovoga suđenja zbog izmjena u sudećem vijeću.

Optuženi Čaušević danas je tražio izuzeće glavnog tužitelja Tužilaštva BiH Gorana Salihovića. Tražio je i da se Sud BiH proglasi nenadležnim u ovom predmetu.

Čaušević je pomenuti zahtjev iznio zbog, kako je rekao, kvalifikacije krivičnog djela terorizma koje mu se stavlja na teret, jer je za takvu kvalifikaciju potreban motiv.

Također, Čaušević je kao primjer za opravdanje njegovih zahtjeva kazao i u prilog njegovim tvrdnjama ide slučaj Beneluks, koji je aktuelan posljednih dana. Naime, hapšenja u policijskoj akciji Beneluks Tužilaštvo BiH je okarakterisalo krivičnim djelom terorizma.

No, takvu kvalifikaciju djela su negirali policijski organi Švedske sa kojom je u saradnji izvršeno hapšenje u ovoj akciji, te su ustvrdili da je pronađena bomba kod uhapšenih u ovoj akciji zapravo bila namijenjena obračunu krim bandi u Švedskoj, a ne za upotrebu u nekom terorističkom napadu.

Podsjećamo, Čaušević je ranije tražio izuzeće tužitelja Čampare sa suđenja koje se vodi protiv njega u obnovljenom postupku. Tajn zahtjev je odbijen kao neosnovan te dostavljen, kako sudećem Vijeću, tako i odbrani optuženoga.

Čaušević je u prvostepenom postupku proglašen krivim za terorizam i kažnjen kaznom zatvora u trajanju od 45 godina. No, ta presuda je poništena te je cijeli proces vraćen na početak.