BiH
0

Haraszti: Bojkot bh. javnog RTV sistema kršenje slobode medijskog izvještavanja

FENA
OSCE-ov predstavnik za slobodu medija Miklos Haraszti predstavio je danas izvještaj o položaju javnog radio i TV sistema emitiranja u BiH u kojem ocjenjuje kako bojkot ovog sistema predstavlja kršenje slobode medijskog izvještavanja.

Izvještaj je rezultat Harasztijeve posjete Sarajevu i Banjoj Luci od 5. do 7. februara, a povodom odluke Vlade RS-a da bojkotuje BHT1.

-Upravo zbog ovih nesporazuma i uloge koju su državni mediji imali u podstrekivanju rata u regiji tokom devedesetih godina, u ovom izvještaju usredsrijedio sam se na sistem javnog radio i TV informiranja u BiH, te na odgovornosti koje vlasti imaju prema sredstvima javnog informiranja, izjavio je Haraszti u svom obraćanju OSCE-ovom Stalnom vijeću.

Iako se u izvještaju ocjenjuje da se opća situacija slobode medija u državi može okarakterizirati kao "pohvalna“, u njemu se ipak vlasti pozivaju da završe reformu sistema javnog emitiranja, u smislu objedinjavanja triju javnih informativnih kuća u BiH.

-Ni pod kojim uvjetima sredstva javnog emitiranja, čiji je cilj informiranje građana, bez obzira na njihova socijalna, politička ili druga opredjeljenja, ne bi smjeli biti predmet bojkota od vladinih organa vlasti, dodao je Haraszti.

Izvještaj donosi praktične preporuke o tome kako poboljšati slobodu medija u našoj zemlji uopće, posebno sistema javnog emitiranja, saopćeno je iz OSCE- ove misije u BiH.