BZK "Preporod"
0

Hapšenjem Ganića ponovo se napada, osporava i potcjenjuje BiH

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Hapšenjem prof. dr. Ejupa Ganića država BiH ponovno se napada, osporava, potcjenjuje, a njezini građani ponižavaju i vrijeđaju, navedeno je u reagiranju BZK "Preporod" na slučaj Ganić, a koje potpisuje predsjednik ove institucije prof.dr. Senadin Lavić.

"Najnoviji izraz velikosrpske agresije u slučaju Ejupa Ganića podsjeća iznova na položaj i stanje u kome se nalazi naša država i mi, njezini građani. Ganić jedan je od ključnih ljudi u Savjetu BZK "Preporod" u BiH i mi kao građani države BiH osjećamo odgovornost i obavezu da dignemo glas zarad zaštite pravde i našeg dostojanstva", navedeno je u saopćenju.

BKZ "Preporod" podržava sve napore i diplomatske aktivnosti koje poduzimaju bosanskohercegovačke državne institucije, posebno Predsjedništvo i Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

"Ono što treba naglasiti jeste da Ganić nije nepoznat građanin široj javnosti. Naprotiv, on je istaknuti član bosanskohercegovačke kulturne i znanstvene zajednice i jedan je od važnih branitelja Republike Bosne i Hercegovine i njezinih građana tokom posljednje velikosrpske agresije", navedeno je.

Ovaj napad na Ejupa Ganića, smatraju u "Preporodu", potječe od nesmirene i neporažene velikosrpske ideologije koja već dvadeset godina sije smutnju i smrt na južnoslavenskim prostorima.

"Različitim vrstama napada na državu BiH i njezine građane velikosrpska politika nastoji zaustaviti razvoj naše države i njezinu integraciju u EU i NATO", stoji u saopćenju.

"Preporod" također smatra da je britanski sud pokazao izvjesnu dozu nepovjerenja prema državi BiH mada je britanski ambasador u BiH Michael Tatham jasno naglasio da hapšenje Ejupa Ganića ne predstavlja službenu politiku njegove zemlje, niti političku izjavu britanske vlade, niti bilo kakav stav o događajima iz prošlosti.

"Hoćemo da vjerujemo u internacionalni pravni poredak i smatramo da svaki čovjek ima pravo da bude zaštićen ovim poretkom. Uvjereni smo da će akademik Ejup Ganić vrlo brzo nastaviti svoje znanstveno - edukacijske aktivnosti u Akademiji nauka i umjetnosti BiH na Sarajevo School of Science and Technology te u kulturnim projektima Bošnjačke zajednice kulture 'Preporod'", navedeno je u saopćenju.