Haris Silajdžić
0

"Hapšenje Salkića nastavak nasilja Srbije nad građanima BiH"

Sarajevo-x.com
Haris Silajdžić
Haris Silajdžić
Povodom hapšenja pripadnika Oružanih snaga BiH Mirsada Salkića na granici između Hrvatske i Srbije zbog navodnih imovinskih prekršaja protiv JNA na teritorijama sada suverenih država, reagovao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, koji je osudio čin srbijanskog tužilaštva.

"Ambasada BiH u Beogradu je još sinoć zatražila pristup Salkiću koji Srbija tada nije odobrila, ali su se dužnosnici naše ambasade odmah jutros uputili u beogradski zatvor i uspjeli ostvariti kontakt sa ovim našim državljaninom. Salkiću je osiguran branitelj po službenoj dužnosti, a bit će saslušan u četvrtak", saopćeno je iz kabineta Harisa Silajdžića.

U kontaktu sa organima Republike Hrvatske kabinet je obaviješten da, suprotno medijskim tvrdnjama, za Salkićem Republika Hrvatska nije raspisala potjernicu, te da Salkić nije predmet istrage u toj zemlji.

Protiv Salkića je, naime, zagrebačko Vojno tužilaštvo tadašnje SFRJ još 1991. godine podiglo optužnicu za navodnu "krađu oružja i borbenih sredstava,“ odnosno "osam pištolja i dvije automatske puške". Ta optužnica je reaktivirana 2005. godine od strane Okružnog tužilaštva u Beogradu i Salkić je uhapšen po potjernici koju su raspisale srbijanske vlasti na osnovu te optužnice.

"Ovaj Kabinet veoma ozbiljno shvata pokušaje Srbije da vodi postupke za navodne imovinske prekršaje protiv JNA na teritorijama sada suverenih država, što je u direktnoj suprotnosti sa Sporazumom o sukcesiji bivše SFRJ. Kabinet ovo potpuno bespravno hapšenje stoga smatra nastavkom nasilja srbijanskog pravosuđa nad građanima Bosne i Hercegovine, te ističe da ovakvo ponašanje Srbije predstavlja ključnu prepreku za normalizaciju odnosa između dviju zemalja", reagovao je kabinet Harisa Silajdžića.

Kabinet je, konačno, zabrinut činjenicom da, iako je Salkić uhapšen još u subotu, 12. juna, srbijanske vlasti ga nisu obavijestile o njegovom pravu da ostvari kontakt sa konzularnim predstavnicima BiH, kao i činjenicom da je naša Ambasada u Beogradu tek jučer obaviještena o ovom hapšenju. Ambasada BiH u Beogradu je stoga danas uputila protestnu notu zvaničnom Beogradu zbog ovih grubih kršenja Bečke konvencije o konzularnim odnosima.