Saopštenje SDP-a
0

"Hapšenje Mladića šansa za novi početak "

Sarajevo-x.com
Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija pozdravlja hapšenje Ratka Mladića kao veliki korak ka ispunjenju pravde za sve žrtve genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini između 1992. i 1995. godine, za što već postoje pravosudno utvrđene činjenice i presude na Međunarodnom sudu za bivšu jugoslaviju u Hagu.

"Hapšenje Ratka Mladića, optuženog između ostalog za genocid u Srebrenici i zločine počinjene tokom opsade Sarajeva je čin kojim se zatvara jedno poglavlje i predstavlja šansu za novi početak u odnosima država nastalih raspadom bivše Jugoslavije", saopšteno je iz SDP-a.

U saopštenju se navodi da je ovo je prvi i ujedno najteži korak u suočavanju sa činjenicama vezanim za odgovornost Srbije za zločine počinjene na teritoriji Bosne i Hercegovine tokom devedesetih godina prošlog stoljeća.

Lagumdžija očekuje da Mladić u najkraćem mogućem roku bude izručen Međunarodnom sudu u Haagu.

"Evidentno je da će Hrvatska za manje od dvije godine biti punopravna članica EU, dok današnje hapšenje dodatno ubrzava put Srbije, koja je i danas ispred BiH, ka Evropskoj Uniji. Nadam se da će hapšenje i izručenje generala Mladića otrijezniti one političke snage u BiH koji negiraju genocid u Srebrenici i ostale zločine u BiH i da će ih okrenuti ka ispunjavanju kriterija i kreiranju institucija koje su BiH potrebne za ubrzani put ka punopravnom članstvu u NATO i EU", saopšteno je iz SDP-a.

 Hapšenje Mladića pokazuje da nijedna zemlja i nijedan narod ne mogu biti talac jednog čovjeka. Krajnje je vrijeme da svi zajedno okrenemo novi list i krenemo naprijed.