Brammertz u Srebrenici
0

"Hapšenje Mladića i Hadžića nema alternative"

SRNA
Serge Brammertz (Foto: Reuters)
Serge Brammertz (Foto: Reuters)
Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz izjavio je danas u Srebrenici da nema alternative za hapšenje haških optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

"Smatramo da je ključ njihovog hapšenja u Srbiji i zato aktivno radimo sa vlastima u toj državi da se ova hapšenja realizuju", rekao je Brammertz Srni nakon razgovora sa rukovodstvom Opštine Srebrenica.

On je naveo da se isto tako traži i od zemalja u regionu da pomognu hapšenje bjegunaca kao i od međunarodne zajednice i Evropske unije da daju podršku u pogledu hapšenja.

"Važno  je za kredibilitet Haškog tribunala da preostala dva bjegunca budu uhapšena kako bi se ispunio mandat Tribunala",  rekao je Brammertz i dodao da je isto tako važno i za kredibilitet međunarodne zajednice da Mladić bude uhapšen jer je odgovoran za navodno činjenje zločina.

Brammertz je naveo da je tokom prve posjete Srebrenici, u razgovoru sa predstavnicima udruženja srebreničkih žrtava, izrazio svoje poštovanje prema žrtvama i porodicama,  te "prema njihovoj borbi da istraju u dokazivanju pravde".

Govoreći o suđenju Radovanu Karadžiću, Brammertz je rekao da je "genocid važan dio optužnice u procesu protiv Karadžića pred Haškim tribunalom". 

Podsjetivši da je već nekoliko svjedoka bilo u Hagu i svjedočilo, Brammertz je rekao da će suđenje Karadžiću pokazati koliko je važno hapšenje preostalih bjegunaca.