Himzo Selimović
0

'Hapšenje je rezultat policijske saradnje'

SRNA
Foto: FMUP
Foto: FMUP
Policija Kantona Sarajevo tokom potrage za Edinom Vukom i Anelom Herakom, osumnjičeni za ubistvo Amara Mistrića, ostvarila je saradnju sa svim policijskim agencijama u BiH, kao i u Hrvatskoj. "Osim intenzivne potrage na području Kantona Sarajevo, ostvarena je saradnja sa svim policijskim agencijama u BiH - provjeravano je više lokaliteta na području Kantona Sarajevo, ali i drugih kantona u FBiH, sve dok se nije došlo do saznanja da su Herak i Vuk na području Hrvatske", istakao je komesar policije Kantona Sarajevo Himzo Selimović.

On je, gostujući u program Federalne televzije, istakao da je juče ujutro stupljeno u kontakt sa načelnikom Policijske uprave splitsko-dalmatinske Ivanom Merčepom, te da je iste večeri objavljena i međunarodna potjernica.

"Objektivna je mogućnost da se granica ne mora preći na zvaničnim prelazima - to je naša realnost", kaže Selimović. 

On je istakao da je Vuk  od i  ranije poznat policiji, te da je  ranije   osuđen na  četiri  mjeseca, odnosno na jednu godinu uslovno.

"Riječ je o krivičnom djelu ugrožavanja bezbjednosti   iz 2007. godine. Prije nekoliko mjeseci je bio uključen i u izazivanje opšte   opasnosti - taj slučaj je dostavljen nadležnom tužilaštvu", precizirao je  Selimović.  

On je istakao da policija čini sve da   bi pružila bezbjednost  građanima, ali i očekuje   podršku predstavnika vlasti. 


   Vuk  i Herak, koji su danas uhapšeni u Omišu na osnovu   Interpolove potjernice, sutra bi trebalo da budu    izvedeni  pred istražnog sudiju.   	 Nakon toga  počinje postupak njihovog  izručenja    BiH. 
 Oni su    uhapšeni su   u omiškoj  policijskoj stanici,   

gdje su sami došli da se raspitaju na koji način mogu dobiti boravišnu dozvolu za ostanak Hrvatskoj.

Mistrić je u noći 12. na 13. avgust u Kliničkom centru Sarajevo podlegao od povreda zadobijenih vatrenim oružjem, nakon što su u njega u kafiću "Očo rio" u naselju Čengić Vila pucali dvadesetdvogodišnjaci Anel Herak i Edin Vuk iz Sarajeva, jer ih nije htio poslužiti pićem.

Zbog ubistva Mistrića, građani sarajevskog naselja  Čengić Vila nekoliko dana su protestvovali, blokirajući glavnu saobraćajnicu,  tražeći da se ubice uhapse i kazne. 

Mistrić,  koji je sahranjen juče,  bio stanovnik ovog naselja.