Boračke organizacije
0

"Hapšenje Ganića je pokušaj izjednačavanja agresora i branilaca"

FENA
Ejup Ganić (Foto: Arhiv)
Ejup Ganić (Foto: Arhiv)
Koordinacioni odbor boračkih organizacija FBiH u povodu hapšenja akademika Ejupa Ganića člana ratnog Predsjedništva Republike BiH od britanskih vlasti, a na zahtjev Republike Srbije, izražava ogorčenje i nezadovoljstvo s postupkom i načinom pokušaja izjednačavanja agresora i branilaca BiH.

Hapšenje akademika Ganića, navedeno je u saopćenju Koordinacionog odbora, nastavak je politike Srbije da se i vojno i političko rukovodstvo Republike BiH stavi u kontekst zločina te da se time relativizira odgovornost Srbije za rat i zločine počinjene nad bošnjačkim narodom, a što je Haški sud donošenjem velikog broja presuda srpskom rukovodstvu i rezolucije o počinjenom genocidu nad Bošnjacima i potvrdio.

U zavisnosti od razvoja situacije, boračka udruženja će u zakonom dozvoljenim okvirima poduzeti sve odgovarajuče mjere u zaštiti kako Ganića tako i svih branitelja BiH protiv kojih se želi pokrenuti inscenirana odgovornost radi falsifikovanja historijskih fakata.

"Žrtva ovakve prljave i podle inscenacije je i Ilija Jurišić, koji nevin leži u kazamatima Srbije. Borci BiH poručuju da neće mirno posmatrati ovako prljav nastavak agresije na BiH", navedeno je u saopćenju.

Koordinacioni odbor ovu reakciju uputio je medijima, ali i članovima Predsjedništva BiH Željku Komšiću i Harisu Silajdžiću.