BiH
0

Hapšenje Bešlagića jedina tačka dnevnog reda sjednice predstavničkog doma PSBiH

FENA
Slučaj hapšenja državnog poslanika Socijaldemokratske partije BiH Selima Bešlagića, te Budimira Nikolića i Envera Delibegovića jedina je tačka dnevnog reda danas u Sarajevu sazvane sjednice Predstavničkog doma parlamenta BiH.

Sjednica je zakazana na zahtjev SDP-a BiH koji navodi da je njihov poslanik Selim Bešlagić nezakonito uhapšen, te da je to događaj bez presedana u međunarodnim odnosima.

SDP je mišljenja da su ovim hapšenjem grubo narušena prava i slobode državljana BiH, a posebno poslanika u državnom parlamentu čime su povrijeđene odgovarajuće odredbe o pravnoj sigurnosti i nanesena politička šteta BiH.

Klub Srpske demokratske stranke u Predstavničkom domu BiH osporio je hitnost sazivanja ove sjednice i najavio da poslanici ove stranke neće doći na sjednicu.

Njihova je ocjena da je prilikom zakazivanja sjednice grubo prekršen poslovnik o radu ovog doma u dijelu koji se tiče hitnog sazivanja sjednice, te obaveze predsjedavajućeg da sjednicu sazove u konsultaciji sa svojim zamjenicima.

SDS ističe kako hapšenje Bešlagića "nije dovoljan povod za hitno sazivanje sjednice" i mišljenja je da se ovo pitanje moglo raspraviti u okviru redovne sjednice ovog doma.

Selim Bešlagić, Budimir Nikolić i Enver Delibegović privedeni su 12. juna radi izručenja srbijanskim pravosudnim organima na osnovu međunarodne potjernice Interpola Srbije zbog sumnje da su počinili krivično djelo korištenja zabranjenih sredstava ratovanja.

Oni su pušteni na slobodu, jer je utvrđeno da su državljani BiH.