BiH
0

Hapšenja zbog krijumčarenja kokaina u Srbiji, BiH, Crnoj Gori i Holandiji

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
MUP RS-a i Tužilaštvo BiH uključeni su u međunarodnu policijsku akciju usmjerenu protiv organizovane kriminalne grupe koja se bavi krijumčarenjem i preprodajom velikih količina kokaina iz Latinske Amerike u Evropu.

Ova kriminalna grupa tereti se i za preprodaju 15 kilograma kokaina u Holandiji dana 1.11.2012. godine, kada su uhapšene dve osobe.

Organizator ove kriminalne grupe Hadži Zoran Jovanović je od ranije poznat policiji, a bio je hapšen u Belgiji 2007. godine prilikom pokušaja krijumčarenja 200 kilograma kokaina preko luke u Antverpenu, zajedno sa još nekoliko osoba. Jovanović je tada bio označen kao organizator krijumčarenja kokaina.

Na teritoriji Bosne i Hercegvoine pretreseno je nekoliko objekata.

U Srbiji su jutros uhapšene dvije osobe koje se povezuju sa ovim slučajem. Radi se o Hadži Zoranu Jovanoviću, poznatijem kao Zigi i Aleksandru Desnici.

U Crnoj Gori uhapšen je Mirsad Halilović i izvršeni su pretresi njegovog stana i drugih prostorija.

Na području Hrvatske izvršeno je istovremeno pretresanje više lokacija, a radi osiguravanja materijalnih dokaza vezanih za ovu organizovanu kriminalnu grupu.

Kako je saopšteno iz MUP-a Srbije, ova organizovana kriminalna grupa bavila se krijumčarenjem kokaina iz zemalja Latinske Amerike u zemlje Zapadne Evrope, u dužem vremenskom periodu. Pripadnici ove grupe svoju aktivnost su prije svega usmjeravali na teritorije zemalja Zapdne Evrope, posebno u Holandiju, Belgiju, Njemačku i Španiju, navode iz MUP-a.

Dodaje se i da je tokom operativnog rada utvrđeno da je ova organizovana kriminalna grupa razvila dobro uhodanu mrežu dobavljača, organizatora transporta, logističara i kupaca narkotika, i to ne samo na teritoriji pomenutih zemalja. Istrage su, kako se navodi, uz koordinaciju Europola, vršene u više evropskih zemalja.