BiH
151

Haos u saobraćaju neće otjerati turiste, ali će im pokvariti utiske

Piše: Adisa Pobrić
Turisti fotografišu Sebilj (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
"Ovo je valjda jedini grad na svijetu u kojem se vrhunac građevinskih radova odvija u jeku turističke sezone. Ako tome dodamo novonastali haos u saobraćaju, možete zamisliti kakve će utiske turisti iz Sarajeva ponijeti sa sobom", prokomentarisala je za Klix.ba glasnogovornica Turističke zajednice Kantona Sarajevo Asja Hadžiefendić-Mešić.

"I prošle godine u maju i junu, kad je u gradu bilo najviše turista, jer se sezona pomjerila na ove mjesece, a Zemaljski muzej BiH je još uvijek radio, u gradu su ulice bile preorane i saobraćaj u centru nije radio. Turisti su morali pješačiti s Baščaršije i snalaziti se u gužvama", prisjetila se naša sagovornica i navela kako se u turističkim mjestima, a najbliži primjer nam je susjedna Hrvatska, u vrijeme špice sezone zabranjuju građevinski radovi, odnosno postavljaju se rokovi do kada radovi moraju biti okončani.

Novonastala kriza zbog štrajka GRAS-a dodatno otežava život građanima, ali i pogoršava turističku ponudu.

"Od Sarajeva se i ne očekuje neki poseban komfor, ali su turisti dosad uvijek odlazili s najljepšim utiscima, prvenstveno zbog dobrodušnosti i gostoprimstva ovdašnjih ljudi. Međutim, pitanje je koliko su u ovoj situaciji građani spremni na osmijeh i gostoprimstvo", pita se glasnogovornica Turističke zajednice KS.

Turistima koje smo danas susreli u starom dijelu grada prijevoz su osigurali organizatori putovanja ili hosteli u kojima odsjedaju, tako da ih ne brinu gužve. Grupe mladih iz Norveške i Španije s kojima smo razgovarali, iako su u Sarajevu kratko, s užitkom istražuju glavni grad i s nestrpljenjem očekuju da vide i druge bh. gradove.

"Jedinu zamjerku imamo na ulične prodavače koji su nam prodali lažni iPhone", kaže kroz smijeh student iz Norveške koji je ovdje došao na ekskurziju.

Jedan turist iz Španije priznao nam je da je iznenađen izgledom grada, s obzirom na to da su njemu i kolegama pričali o ratnim razaranjima koja su se desila prije 20 godina.

Iz Turističke zajednice KS ističu kako se trude biti dobri domaćini, apelovati i isticati nepoželjne situacije, kao i da turistima pokušavaju dati korisne savjete, ali da je njihov utjecaj ograničen i da im velike poteškoće u radu stvaraju nefunkcionisanje saobraćaja, problemi sa pojedinim taksistima, hoteli u kojima u ponoć nestaje vode...

Na pitanje da li bi trenutna kriza mogla otjerati turiste i od Sarajeva stvoriti nepoželjnu destinaciju, Hadžiefendić-Mešić odgovara: "Ne vjerujem da će se broj turista smanjiti, ali je sigurno da će sve ovo njihov utisak o boravku u Sarajevu učiniti manje lijepim".