BiH
0

Hanija: Izraelci žele srušiti Hamasovu vladu

FENA
Palestinski premijer Ismail Hanija u petak je izjavio kako smatra da je cilj izraelskog napada na Gazu rušenje vlade koju vodi Hamas, te je svojem narodu poručio kako surađuje s međunarodnim posrednicima nastojeći riješiti problem otetog izraelskog vojnika, izvijestio je u petak Associated press.

Izrael je nastavio s pritiskom na Gazu. U napadima su uništeni uredi ministarstva unutarnjih poslova, a u zračnom napadu su napadnuti automobili s militantima Islamskog džihada. S obzirom da bi se kriza uskoro mogla pretvoriti u pravi opasni sukob, UN-ovo Vijeće sigurnosti zakazalo je hitnu raspravu o stanju na Bliskom istoku.

Bushova administracija pozvala je u petak Palestince da oslobode izraelskog vojnika, a Izraelce da se suzdrže od napada.

Egipatski predsjednik Hosni Mubarak u intervjuu za egipatski list Al Ahram rekao je kako njegova vlada stalno posreduje u krizi.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas u petak se u Gazi sastao s izaslanikom EU-a za Bliski istok Marcom Otteom. "Nadamo se da će danas ili sutra naša egipatska braća, posebno sada kada sudjeluje i Mubarak, uspjeti postići prihvatljivo rješenje", rekao je palestinski zastupnik Mohammed Dahlan.

Agencija France presse izvijestila je kako je izraelski vojnik Gilad Shalit, otet u palestinskom napadu, živ te da ga je posjetio palestinski liječnik koji je sanirao njegove ozljede, izvijestila je u petak navečer izraelska javna televizija. Mjesto gdje je vojnik zatočen u pojasu Gaze nije poznato. "Obitelj je sretna zbog

inicijative predsjednika Mubaraka i osobno mu zahvaljuje", rekao je u tv-programu otac zarobljenog vojnika Noam Shalit.