BiH
0

Haliloviću uručeno priznanje za poseban doprinos

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Izvršni direktor Nevladine organizacije altruista za podršku osobama s umanjenim sposobnostima "Svjetlo" Haris Čaušević uručio je u četvrtak navečer ministru za ljudska prava i izbjeglice BiH Safetu Haliloviću priznanje za poseban doprinos u 2008. godini.

Čaušević je Halilovića i njegove saradnike upoznao o aktivnosti ove organizacije u oblasti edukacije, sporta, kulture, humanitarnog rada i volonterizma, istraživanja i integriranja u društvo. O uspjesima koje su postigli, ali i problemima s kojima se suočavaju ministra Halilovića je upoznalo četvero mladih članova "Svjetla" Irma, Irna, Emir i Mirsad.

  • Mi bismo željeli više radnih mjesta za osobe s umanjenim sposobnostima, više prostora za naše aktivnosti, beneficije u korištenju prijevoza i liječenju, veće mogućnosti u školovanju, kazali su mladi članovi "Svjetla".

Ministar Halilović je, zahvaljujući na uručenom priznanju, informirao Čauševića da je Vijeće ministara BiH utvrdilo Prijedlog osnova za pristupanje UN Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom i Opcionalnog protokola.

  • Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, kao predlagač ovog dokumenta, dostavit će Prijedlog osnova Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a Ministarstvo će, radi implementiranja ove konvencije, uspostaviti Vijeće za osobe s invaliditetom, kazao je ministar Halilović.

Po riječima Halilovića, Generalna skupština UN-a usvojila je ovu konvenciju s Opcionalnim protokolom 13. decembra 2006. godine radi uspostavljanja međunarodnih standarda u vezi s pravima i slobodama osoba s invaliditetom i stvaranja efektivnijeg mehanizma za nadgledanje njihovih prava, saopćeno je u petak iz kabineta ministra Halilovića.