BiH
0

Halilovićev apel za dosljedno poštivanje ljudskih prava

SRNA
Safet Halilović
Safet Halilović
Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović uputio je apel svim pojedincima i institucijama vlasti na dosljedno poštivanje ljudskih prava i promovisanje vrijednosti tolerancije u izgradnji demokratskog društva.

"Vrijednosti tolerancije nemaju alternativu. Trajna je zadaća pojedinaca i institucija da se svim legalnim sredstvima suprotstave onima koji nastoje neprimjerenim i protivzakonitim radnjama i stavovima ugroziti pozitivne vrijednosti društva, sijući nepovjerenje, defetizam, nacionalizam i nacionalnu mržnju prema neistomišljenicima i političkim protivnicima", navodi se u Halilovićevoj poruci povodom 16. novembra - Međunarodnog dana tolerancije.

U saopštenju iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice navodi se da je Halilović ocijenio da je jedan od uslova za razvoj društva da svi njegovi članovi dijele odgovornost za uvažavanje različitosti i zalažu se za toleranciju prema njima, a time i za bolji kvalitet života svih. 

"Povratak dijalogu i apsolutnom poštivanju različitih etničkih i religijskih kolektiviteta i uvažavanja prava svakog pojedinca, ujedno je povratak osnovnim postulatima tolerancije i demokratije u BiH čiji temelji počivaju na istorijskom, kulturnom i vjerskom nasljeđu", naglašava Halilović.  

On navodi da u nizu datuma koje obilježava Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a odnose se na poštivanje ljudskih prava, Međunarodni dan tolerancije zauzima posebno mjesto.

"Duboko smo svjesni da toleranciju trebamo i moramo koristiti kao sredstvo u izgradnji nenasilnog i demokratskog društva", rekao je Halilović. 

U poruci se ističe da Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH ulaže napore i resurse na provođenju međunarodnih konvencija o zaštiti ljudskih prava, te izradi domaćih zakona protiv diskriminacije i svih oblika ugrožavanja prava pojedinaca i grupa građana.