BiH
0

Halilović: Za odbijanje međunarodnih odluka poučni su primjeri političke samovolje

FENA
Odluke međunarodnih sudova obavezujuće su za državno-političke subjekte u svakoj zemlji i za dužnosnike tih zemalja, izjavio je za Agenciju FENA potpredsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) Safet Halilović, komentirajući izjavu premijera Republike Milorada Dodika da RS neće prihvatiti presudu Međunarodnog suda pravde u tužbi BiH protiv SRJ.

«Svako ko se drugačije ponaša postupa suprotno međunarodnim konvencijama i mora snositi odgovarajuće posljedice odbijanja. Primjeri političke samovolje na međunarodnom planu onih koji su tako radili vrlo su poučne za one koji odbijaju odluke međunarodnih institucija, prije svega sudskih. Dodik to treba da ima u vidu», riječi su Safeta Halilovića.

Potpredsjednik SBiH je za Agenciju FENA prokomentirao i Dodikovu izjavu datu u svojstvu predsjednika SNSD-a koja se odnosi na reformu policije u BiH, odnosno na stav da je opstanak policije RS-a ključni uvjet za reformu u ovoj oblasti.

«Tu također nema mjesta nikakvom voluntarizmu, proizvoljnosti niti diktatu bilo koje ličnosti ili političke opcije u BiH. Reforma policije je nešto što je zajednički konsenzusom dogovoreno na Vlašiću krajem 1995. godine, što su osobno svojom rukom na kraju formulirali Milorad Dodik i Dragan Čavić i nešto što je verifikovano u entitetskim i državnom parlamentu», precizirao je Halilović.