BiH
0

Halilović razgovarao sa članovima savjetodavnog odbora INO BiH

FENA
Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović razgovarao je sa članovima Savjetodavnog odbora Instituta za nestale osobe (INO) BiH o mogućnostima ubrzavanja procesa traženja nestalih osoba i uklanjanju "uskih grla" u ovom radu.

Potrebno je dograditi sve institucionalne mehanizme za traženje nestalih, od menadžmenta INO i Fonda za obeštećenje do stvaranja uvjeta za efikasniji rad na identificiranju žrtava, rečeno je tokom razgovora ministra Halilovića s Ahmetom Grahićem, Munirom Subašić, Mirjanom Simanić i Smiljom Mitrović.

Nakon manje dogradnje podzakonskih akata, kroz institucije na državnom nivou za koje su osigurana sredstava u budžetu, moguć je brži i efikasniji rad na traženju i identificiranju nestalih u BiH.

Tokom razgovora dogovoreno je da će se Savjetodavni odbor INO, koji su imenovale porodice nestalih i koji se na volonterskoj osnovi bavi ovim teškim društvenim pitanjem, jednom mjesečno sastajati s predstavnicima Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i ukazivati na sva "uska grla", nefunkcioniranje i slabosti u radu institucija koje tragaju za nestalim, saopćeno je iz Halilovićevog kabineta.