BiH
0

Halilović predlaže osiguravanje još 108 miliona KM za održivi povratak u 2008.

FENA
Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović uputio je Vijeću ministara aneks uz Prijedlog budžeta Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, u kojem predlaže osiguravanje dodatnih 108 miliona KM za realiziranje održivog povratka u 2008. godini.

Kako se ističe u saopćenju, Vijeće ministara BiH na narednoj bi sjednici trebalo raspravljati o okvirnom budžetu za period od 2008. do 2010. godine.

"Pod pretpostavkom ovogodišnjeg nivoa ulaganja, u ovoj i naredne tri godine, mogao bi biti osiguran održivi povratak oko 18.000 porodica. Prema aneksu na Prijedlog budžeta Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH za narednu godinu, trebalo bi osigurati dodatnih 58,8 miliona KM za obnovu stambenih jedinica izbjeglica i raseljenih osoba u BiH, 46,2 miliona KM za održivi povratak i nešto više od 3,2 miliona KM za prioritenu elektrifikaciju stambenih jedinica za potrebe već realiziranog povratka", kaže se u saopćenju Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Aktuelni pokazatelji Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, kako se navodi, svjedoče o blizu 40.000 porodica ili 135.000 osoba koje trebaju pomoć u rekonstrukciji i održivom povratku, za što je potrebno osigurati više od milijardu KM.

Na osnovu podataka prikupljenih putem regionalnih centara Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, od nadležnih općinskih službi, kantona, entiteta i Distrikta Brčko i na osnovu ostalih raspoloživih informacija Ministarstvo je sačinilo pregled izdvajanja finansijskih sredstava za održivi povratak, prema kojem je za ove namjene u 2007. godini, iz svih raspoloživih budžeta, od općinskog do državnog nivoa i donatorskih izvora, planirano izdvajanje oko 171 milion KM.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH također podsjeća da je Predsjedništvo BiH, kao ovlašteni predlagač budžeta, ranije zaključilo da je dodatna sredstva za rekonstrukciju i održivi povratak moguće osigurati rebalansom budžeta za 2007. godinu, ali da to do sada nije učinjeno.