BiH
0

Halilović: Postoji još grupa obespravljenih građana BiH

FENA
Safet Halilović
Safet Halilović
Svjetski dan izbjeglica, 20. juni, poseban je datum koji podsjeća sve nadležne institucije u BiH, kao i druge predstavnike društva, da još postoji grupa obespravljenih bh. građana i izbjeglica u BiH, za čije je trajno rješenje potrebno angažirati sve raspoložive resurse i iznaći dodatne mogućnosti da bi se ovaj složeni problem trajno i sistematski riješio.

Ovo je danas na konferenciji za novinare organiziranoj u povodu Svjetskog dana izbjeglica rekao ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović.

Za vrijeme rata od 1992. do 1995. godine svoje domove u BiH napustilo je oko 2,2 miliona osoba, odnosno više od polovine stanovništva. Od tog broja, oko 1,2 miliona potražilo je izbjegličku zaštitu u više od 100 zemalja širom svijeta, dok je istovremeno oko milion osoba raseljeno unutar BiH.

Ministar Halilović je naveo da je do sada registrirano više od milion povratnika, a Ministarstvo procjenjuje da izvan BiH trenutno boravi više od pola miliona osoba koje su BiH napustile tokom rata. Od ovog broja, više od 80 posto se integriralo u zemljama prihvata, dok još oko 80.000 izbjeglica iz BiH trebaju trajna rješenja, uključujući dobrovoljni povratak u BiH.

U periodu osmogodišnje implementacije Strategije BiH za provedbu Aneksa VII Dejtonskog sporazuma, najveći zamah kada su u pitanju budžetska izdvajanja za povratak na nivou države zabilježen je od 2008. do 2010. godine. Halilović je istaknuo da je u tom periodu Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice osiguralo i u projekte uložilo 153 miliona KM.

Prijedlogom državnog budžeta za 2011. predviđeno je 20 miliona KM i to nakon adminstrativne borbe, jer u prvom nacrtu budžeta nije bila predviđena nijedna KM za povratak.

"Nadamo se i apeliramo na zastupnike u državnom parlamentu da usvoje ovaj prijedlog, iako 20 miliona KM nije ni blizu dovoljno za nastavak trenda ostvarenog u posljednje tri godine, kada je obnovljeno 4.200 kuća za 20.000 povratnika", naglasio je Halilović.

Zamjenik ministra Slavko Marin podsjetio je da je Parlamentarna skupština BiH usvojila zaključak da institucije BiH pokrenu inicijativu za zaduženje kod međunarodnih finansijskih instituicija za proces povratka.

Bez tih sredstava BiH neće završiti proces povratka ni za 10 do 20 godina, a s tim sredstvima moguće je završiti posao do 2014. kako je predviđeno Strategijom.

Iako je zatraženo zaduženje od 600.000 KM, Marin smatra da je realno potrebna milijarda da bi se konačno riješilo ovo najvažnije humanitarno i političko pitanje u BiH.

Bez toga, naglasio je, teško će se postići kvalitetno rješenje političkog uređenja BiH.

Sekretar Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Dragomir Kovač također je naglasio da nema značajnijeg pitanja za BiH od rješavanja problema izbjeglica i raseljenih osoba.

BiH, međutim, još nije u stanju da sama finansijski iznese problem, tim prije što su međunarodne organizacije sve manje aktivne.

Štaviše, kaže Kovač, izgleda da se ovim problemom u posljednje vrijeme bave samo institucije s državnog nivoa, a bez aktivnog uključivanja općina, kantona i entiteta problemi će teško biti riješeni.