BiH
0

Halilović: Najvažnije da rafinerija počne da radi

FENA
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo je danas u Sarajevu Odluku o izmjenama odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva, potvrdio je Agenciji Fena ministar za ljudska prava i izbjeglice Safet Halilović.

«Razlog što ova odluka nije ranije donesena je što smo tek jučer na sjednici Vijeća dobili ugovor o transakciji s ruskom naftnom kompanijom.

Međutim, odluka u prvobitnoj verziji nije zadovoljavala jedan broj ministara, tako da smo nakon izučavanja - i ugovora, koji je poslovna tajna, i primjedbi iz Energoinvesta i drugih firmi u pogledu vlasničke strukture Rafinerije nafte i Jugoslavenske naftne kompanije, ministar sigurnosti Tarik Sadović i ja insistirali danas na dodatnim zaključcima uz odluku. Zaključci su usvojeni i stvoreni su uslovi za rješavanje pitanja koje praktično traje otvoreno već mjesec dana», kazao je Halilović.

Jedan od dodatnih zaključaka na kojima su insistirali on i Sadović je da Vijeće ministara, donošenjem odluke o kvaliteti tečnih goriva ni na koji način ne prejudicira pravično rješenje pitanja suvlasničkih odnosa u Rafineriji nafte Bosanski Brod i Jadranskom naftovodu te ni ostale sukcesione mase u BiH i izvan nje, tvrdi Halilović.

Na insistiranje sindikata, drugi njegov i Sadovićev usvojeni zaključak je da Vijeće ministara zahtijeva od Vlade Republike Srpske da u revitalizaciji i modernizaciji rafinerijskih postrojenja osigura zapošljavanje povratnika i ranijih radnika te potpuno ispuni zakonske i druge obaveze prema bivšim radnicima iz naftnog sektora nezakonito otpuštenim od 1992. godine pa dalje. Riječ je prije svega o radnicima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

Dodatni usvojeni zaključak na kojem su insistirali Halilović i Sadović je da u roku od 60 dana od stupanja na snagu odluke, Vijeće ministara analizira i unaprijedi tu odluku u smislu ispunjenja svih uvjeta koje je u svom mišljenju postavila Vlada Federacije.

Vladin stav, naime, tiče se obilježavanja da li je neko gorivo po standardu ili ne, a posebno o pitanju kontrole kvaliteta tečnih naftnih goriva iz uvoza i onih koji budu proizvedeni u Rafineriji Bosanski Brod.

«Uz ove ranije zaključke i usvajanjem dodatnih, stvorili smo uslove da bude donesena Odluka o izmjenama odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva, tako da aranžman s naftnom ruskom kompanijom može da stupi na snagu. Uz ovaj ugovor postoji 15 priloga koje članovi Vijeća ministara nisu imali priliku uopće da vide, što je na neki način hendikep u odlučivanju o tome šta sve sadrži aranžman», napomenuo je Halilović.

Tu će se javljati čitav niz nedoumica, ali najvažnije je da su otklonjene glavne sumnje vezane za transformacioni proces Rafinerije nafte i pokretanja nafte, dodao je ministar Halilović i zaključio: "Najvažnije je da Rafinerija počne da radi, da se izvrši njena modernizacija".