BiH
0

Halilović: Istraživanje Doline piramida zaslužuje državnu podršku par excellence

FENA
Dolina piramida
Dolina piramida
Projekt istraživanja Bosanske doline piramida zaslužuje potpunu državnu podršku par excellence. Ona će i uslijediti, bez obzira na trenutno stanje u državi, kazao je jučer novinarima ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović nakon posjete arheloškim lokacijama Bosanske doline piramida u Visokom.

U društvu predsjednika Upravnog odbora fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" Semira Osmanagića, Halilović je obišao podzemne KTK tunele s novopronađenom prostorijom, popločani plato Bosanske piramide Mjeseca, kameni hram u Gornjoj Vratnici gdje se nalaze najveći megaliti blokovi na Balkanu te misteriozni kompleks podzemnih tunela Ravne.

"Impresije su veoma duboke. Fasciniran sam onim što sam vidio danas. BiH je civilizacijsko čudo kulturoloških resursa. Međutim, ovo je nova dimenzija Bosne gdje se pokazuje da je ona civilizacijski fenomen. Pred nama su višemilenijumske neobjašnjive stvari u pogledu graditeljstva. Sve je ovo djelo visokosofisticiranog čovjeka", kazao je Halilović.

On je dodao kako je projekt koji je pokrenuo Osmanagić omogućio trajno animiranje ljudi i kapitala.

"Ovo nije zatvoreni projekt, on naprotiv poziva sve na saradnju. Osmanagić je postavio veliki broj pitanja, a odgovori tek treba da uslijede a javnost će se nesumnjivo prikloniti ovom istraživanju koje je relevantno u kulturološkom i civilizacijskom smislu", siguran je Halilović.