BiH
0

Halilović: Intenzivirat ćemo diplomatske aktivnosti prema Sloveniji

FENA
Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH intenzivirat će diplomatske aktivnosti prema vlastima Republike Slovenije kako bi konačno bio riješen pravni status oko 200.000 građana porijeklom iz BiH koji žive u ovoj zemlji.

To je zaključeno tokom jučerašnjeg sastanka u Sarajevu ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Safeta Halilovića i njegovog zamjenika Slavka Marina s predsjednikom Bošnjačkog kulturnog saveza u Sloveniji Hasanom Bačićem i predstavnikom Saveza srpskih društava u ovoj zemlji Sašom Gajićem.

„O problemima građana u Sloveniji porijeklom iz BiH upoznat ćemo Predsjedništvo BiH, Vijeće ministara i naše predstavnike u evropskim institucijama i predložit ćemo intenziviranje diplomatskih aktivnosti kako bi konačno oni dobili status nacionalne manjine u Sloveniji“, kazao je ministar Halilović.

Bačić i Gajić su zastupajući interese i Saveza hrvatskih društava kazali kako nisu ugrožena njihova individualna prava, ali se već 15 godina bore za priznavanje pravnog statusa i poštivanje kolektivnih prava.

„Nas Srba, Hrvata i Bošnjaka nema niti u jednom slovenskom zakonu, mi pravno tamo ne postojimo“, kazao je Bačić i pojasnio da sva tri društva okupljena u koordinaciju traže pravo na dopunske škole na svom jeziku, pristup sredstvima javnog informiranja i podršku djelovanju kulturnih društava.

Slovenska zvanična politika dobila je negativnu ocjenu Evropske komisije za borbu protiv rasizma i netrpeljivosti (ECRI). Ova komisija u svom trećem izvještaju o Sloveniji navodi da pripadnici manjina iz država bivše Jugoslavije doživljavaju diskriminaciju u javnom i u privatnom sektoru. U izvještaju nepovoljno je ocijenjeno finansiranje društava, mogućnost očuvanja maternjeg jezika, kulture i tradicije građana iz država nastalih raspadom Jugoslavije.

U Sloveniji status nacionalne manjine imaju samo Mađari i Italijani, koji se kvalificiraju kao „autohtone manjine“, dok se drugi označavaju kao „situacione manjine“, navodi se u današnjem saopćenju iz kabineta ministra Halilovića.