Tuzla
0

FOTO / Halilović i Ganić dogovorili saradnju dva univerziteta

Sarajevo-x.com
Rektor Univerziteta u Tuzli, prof. dr. Enver Halilović, i predsjednik Sarajevo School of Science and Technology, prof.dr. Ejup Ganić, potpisali su danas Sporazum o međusobnom razumijevanju i saradnji.

Kako je ovom prilikom istakao rektor Halilović, Sarajevo School of Science and Technology spada u respektabilne privatne univerzitete u našoj zemlji i potpisivanje sporazuma predstavlja gradnju visokokvalitetne bosanskohercegovačke univerzitetske mreže.

"Njegova veza kao dijela jedne univerzitetske zajednice u širem smislu izvan naše zemlje omogućava Univerzitetu u Tuzli jedan indirektan susret i komunikaciju sa drugim univerzitetima, ali u isto vrijeme daje i prostor posebnoj mogućnosti razvoja ideja u procesu Bolonjske deklaracije. Sarajevo School of Scinece and Technology bavi se na najkvalitetniji način, u ovom momentu, unaprijeđenjem svoga rada u svim segmentima i stoga je saradnja sa svakim kvalitetnim univerzitetom i institucijom kako u BiH, tako i izvan dobrodošla", istakao je rektor Halilović.

Prema riječima prof. dr. Ganića, današnje potpisivanje sporazuma zasigurno će ozbiljim radom omogućiti veće prisustvo i vidljivost oba univerziteta na vrlo značajnoj evropskoj akademskoj sceni, te će doprinjeti priliv sredstava za istraživačke projekte.

"Nama je važan Univerzitet u Tuzli zato što je integrisan i ima jako puno istaknutih pojedinaca. Pored toga, Univerzitet u Tuzli svakim danom bilježi ostvarenje novih vrlo reprezentativnih rezultata, teži uvođenju europskih standarda i posjeduje izuzetno jak kadrovski potencijal. Naša je želja da ostvarimo saradnju sa uspješnim univerzitetima i danas, ovim činom, stvaramo mogućnost za zajedničko napredovanje", između ostalog kazao je rektor i predsjednik Sarajevo School of Science and Technology.

Sporazumom su, između ostalog, dogovorene međusobne posjete, studijska putovanja i konsultacije nastavnika i naučnika oba univerziteta s ciljem međusobne razmjene iskustava u naučno-nastavnom procesu. Dogovorena je i međusobna saradnja na naučnim skupovima, simpozijima i konferencijama, kao i posjete svečanostima organizovanim od strane sporazumnih strana. Univerzitet u Tuzli i Sarajevo School of Science and Technology ubuduće će zajednički promovisati univerzalne akademske vrijednosti, te raditi na provođenju reforme visokog obrazovanja s ciljem ispunjavanja pretpostavki za aktivno i punopravno učešće u jedinstvenom evropskom obrazovnom području. Kao posebno važnu vrstu saradnje istakli su saradnju u okviru naučno-istraživačkih projekata i jedinstvenog apliciranja razvojnih projekata prema evropskoj akademskoj zajednici.

Svečanom potpisivanju sporazuma prisustvovao je i akademik Muhamed Filipović, koji je danas bio simbol razvoja i značaja visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini.