BiH
61

Halilović: Historija nam neće oprostiti atentate na Gradaščevića i Sefera

FENA
U Sarajevu je ovih dana promovirana knjiga "Atentat", pisca i publiciste Semira Halilovića. Promocija se vremenski poklopila sa izjavom koju je u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine dao Sefer Halilović, Semirov otac, u slučaju pokušaja atentata na generala Armije RBiH u kojoj su poginuli Seferova supruga Mediha i njezin brat Edin Rondić.

S obzirom da knjiga "Atentat" istraživačko djelo koje, kako i naziv kaže, u središtu ima ovaj zločin, dva su povezana povoda za razgovor sa autorom Semirom Halilovićem.

"Atentat je najavljen krajem 2013. godine. Čekao sam da nekoliko stvari bude okončano u vezi sa samim događajem, a posebno sam čekao da prof. dr. Berko Zečević, stručnjak svjetskog glasa, završi svoju ekspertizu za Tužilaštvo BiH u slučaju atentata na moju porodicu. Kada je potvrđeno sve ono što smo kao porodica istraživali i saznali, kada je postalo jasno da je atentat na našu porodicu izveden iznutra a da su kukavičja jaja podmetana godinama, kako smo i tvrdili, kako bi se zaustavila istraga jer će, očito je, odvesti do državno - obavještajno - policijskog vrha, onda sam bio spreman objaviti knjigu i s ljudima podijeliti svaki detalj u vezi atentata. Ja sam ga zaista potpuno temeljito istražio i krivci za isti će odgovarati za to jer mi nećemo dozvoliti da mi se po Sarajevu slobodno šetaju ubice i njihovi naredbodavci", kaže je Semir Halilović.

On smatra da je u Sarajevu počeo proces razbijanja političkih mitova i kultova ličnosti koji su do skoro bili gotovo neupitni.

"Liniju odgovornosti iznosim dajući za nju čitavu knjigu činjenica, dokumenata, razgovora, svjedoka. Akademik Muhamed Filipović, koji je na promociji rekao kako je i njemu, kao i mom ocu, Alija Izetbegović tokom rata govorio kako mu ne može garantirati sigurnost u Sarajevu, samo je još jedan, svakako ne jedini, svjedok o načinu rada tadašnje Izetbegovićeve vlasti. Ja ne pripadam ljudima koji potpiruju kultove ličnosti, uostalom to je antivjerski čin, pa tako hladne glave stavljam činjenice na stol znajući da je ljudska pohlepa za vlašću jedan od najčešćih motiva, i kroz historiju i danas, da se počini zločin i nepravda. Izetbegović je bio vrlo surov kada je bilo u pitanju njegovo očuvanje na vlasti sa jedne strane dok je, s druge strane, bio vrlo blagonaklon prema svom okruženju koje je ostalo neočešano o rat ali i postalo svo izgrebano o budžetske kao i o one donatorske blagodati. Dakle, nema sumnje da je linija atentata imala išla onako kako sam i napisao a Bošnjaci se moraju suočiti sa istinom i razbiti kult ličnosti koji su sami formirali pridajući mu nepogrešivost što je i težak vjerski grijeh", smatra Halilović.

Autor "Atentata" kaže kako se ne boji za sebe i da se osjeća sigurno iako je svjestan da su "ubice i nalogodavci na slobodi"

"Pazite, ovo više nije 1993. godina. Bolje im je da fino odu u zatvor i odgovaraju za svoja zlodjela jer svojim spletkama mogu sebi samo otežati situaciju. Mnogi bivši borci i ratnici su saznali za prljave rabote ovih ljudi o kojima sam govorio u prethodnom odgovoru i ja nisam siguran kako bi oni reagovali kada bi se meni, ili nekome od nas, nešto dogodilo jer sumnjam da bi to više iko poslije mogao kontrolisati. Za ubistva se odgovarati mora i tu nema dvojbe. Znam da će im biti žao da napuste svoje vile, firme, dvorce i zamkove koje su sagradili otimajući od naroda ali zatvor je samo prva etapa njihove patnje jer ja im ova ubistva neću halaliti ni na Sudnjem danu i tamo ću, jasno je, dobiti pravdu. Vlasti i njihovih pacova se nikada nisam bojao jer znam da će ih dugoočekivana deratizacija sve odvesti na deponiju gdje im je, u moralno - političkm i zatvorsko - historijskom smislu, nedvojbeno i mjesto", kaže Halilović.

Autor "Atentata" je na promociji knjige rekao kako se historija nakon nekoliko stotina godina ponovila jer su tada izdajnici iznutra prodali vlastitog komandanta, Huseina Gradaščevića, baš kao i prije dvije decenije Sefera Halilovića".

"Ja zaista mislim tako i to potkrijepljujem činjenicama. I za vrijeme Gradaščevića i za vrijeme Halilovića, postojale su podzemne vode tzv. "naših" koji su radili za naše neprijatelje i u korist štete naše države. Vjerujte mi da nam historija nije oprostila zločin nad Gradaščevićem, izdaju njega i njegovog pokreta, jer već stoljećima u našim glavama odzvanja ta izdaja koju je BiH platila nastavkom potlačenosti. Možete misliti koja je historijska bruka kada naši potomci već sada, a i za petdeset, stotinu ili dvije stotina godina budu čitali o tome kako su opet neki "begovići", onda Rizvanbegovići a sada Izetbegovići pokušali ubistvo vlastitog komandanta zarad vlasti. To je historijska rana koja curi već stoljećima i nažalost nastaviće da curi", rekao je nakon promocije "Atentata" pisac i publicist Semir Halilović, sin bivšeg zapovjednika Armije Republike Bosne i Hercegovine.