BiH
284

Hakija Meholjić: Tužit ću Srbiju, ovo je novi udar na Srebrenicu

Anadolija
Foto: Oslobođenje.ba
Foto: Oslobođenje.ba
Ratni šef srebreničke policije i član ratnog Predsjedništva ove općine Hakija Meholjić najavio je tužbu protiv države Srbije nakon informacija da pravosudni organi te zemlje raspisuju međunarodnu potjernicu za njim, ratnim komandantom iz Srebrenice Naserom Orićem i još trojicom Bošnjaka iz Srebrenice, koje istražni organi u Beogradu sumnjiče za navodne ratne zločine koji su počinjeni nad Srbima u Podrinju 1992. godine.

Meholjić kaže da službeno o potjernici nije dobio informaciju, te da ne zna za što ga terete. Sve što zna su informacije iz medija.

"Ovo nanosi bol mojoj porodici više nego meni. Ja ću tužiti Srbiju, jer ne može se neko ovako igrati i prozivati nas. Neko se igra ljudima. Tužit ću ih i goniti do Strazbura, pa neka gore dokazuju da sam kriv. Spreman sam svoju nevinost da dokažem pred sudom, ali pred Sudom BiH i onim u Hagu. Pred sudom Srbije neću ništa da dokazujem. Nisam pucao na njih, oni su pucali na mene. Jer ovo je politički motivirano. Ispitivali su me u Bijeljini, ispitivali su me haški istražitelji, nije postojao nijedan dokaz protiv mene… Sad ovo iz vedra neba. Ja normalno živim i radim u Srebrenici i imam korektne odnose sa lokalnim Srbima", rekao je Meholjić.

On sumnja da je dijelu međunarodne zajednice stalo da konačno podijeli BiH i "zato im negdje trebaju problemi".

"Da li će to biti Hakija, Pero, Ivica, uopće nije bitno. Na Srebrenici se najlakše dižu tenzije. Narod razmišlja o iseljenju iz Srebrenice. Srebrenica je prodata od 1992. godine do 1995., a  neko je i sada potpisivao sporazume sa Srbijom koji se, evo, danas koriste. Ovo je novi teror nad Srebrenicom, ali i Bošnjacima i Srbima. Iseljavaju se svi iz Srebrenice, jer vide da je najlakše je udarati po Srebrenici", kazao je ratni zapovjednik policije u Srebrenici, koji vjeruje da je i 1995. godine dato "zeleno svjetlo" da se desi Srebrenica.

Pravosudni organi Srbije raspisuju međunarodnu potjernicu za ratnim komadantom iz Srebrenice Naserom Orićem, Hakijom Meholjićem i još trojicom Bošnjaka iz Srebrenice koje istražni organi u Beogradu sumnjiče za ratne zločine koji su počinjeni nad Srbima u Podrinju 1992. godine, prenijeli su bh. mediji.

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH je putem Interpolovog međunarodnog kanala za razmjenu informacija zaprimila zahtjev od Interpola Beograd u vezi s provjerom za pet lica iz Bosne i Hercegovine, a radi, kako je navedeno u zahtjevu, raspisivanja međunarodne potjernice za ratni zločin protiv civilnog stanovništva. U skladu sa važećim procedurama, zahtjev Interpola Beograd proslijeđen je nadležnoj agenciji za provođenje zakona u BiH na daljnje postupanje, doznaje se od Direkcije.