BiH
60

Hakerske napade je moguće spriječiti, ali nedostaje stručnjaka u toj oblasti

FENA
Povodom medijskih napisa da je grupa koja se predstavlja kao "Anonymous odred No. 035" oborila veći broj internet stranica u BiH, potpredsjednik Asocijacije informatičara u BiH Slobodan Dragičević izjavio je za Agenciju Fena da organizirani hakerski napadi na internet stranice institucija predstavljaju zlonamjeran pokušaj blokade tih institucija, pogotovo ako se radi o većem broju stranica.

Dodao je da oni koji se time bave najčešće uočavaju određene propuste na tim sistemima, nakon čega kreću u akciju blokiranja njihovog normalnog funksioniranja.

Dragičević je pojasnio da to najčešće izvršavaju tako što u roku jedne sekunde server dobije 1.000 ili 10.000 zahtjeva za pristup, a naši serveri najčešće nisu takvog kvaliteta niti provajderi pružaju dovoljno dobre usluge, što dovodi do toga da hard disk na kojem se nalaze prezentacije bude fizički oštećen, odnosno pregori.

Drugi način je prolazak kroz operativne sisteme koji su instalirani.

Naveo je da postoje zaštite različitog kvaliteta koje takvo nešto onemogućavaju, uz dodatnu opremu kojom se prati svaki saobraćaj i u određenom trenutku blokira neovlašteni pristup.

Dragičević je rekao da se u ovom području najviše koristi Microsoft Windows čiji je jedan dio dokazano manje otporan na napade u odnosu na Linux platforme - koje ne zahtijevaju licencu, ali traže administratore koji imaju znanja za održavanje tog sistema.

Po njegovom mišljenju, projektanti informacionog sistema o tome moraju strogo voditi računa jer imamo situaciju da je nabavljena silna oprema koja ne funkcioniše dobro, a nedostaje i stručnjaka iz ove oblasti u institucijama i, pogotovo, u preduzećima koja se rijetko upuštaju u investicije o tom pitanju.