Slučaj Memić i ostali
0

Hakalović želio rasvijetliti zločine u Trusini

FENA
Na suđenju šestorici bivših pripadnika Armije BiH (ABiH), svjedok Državnog tužilaštva izjavio je da u Centar službi bezbjednosti (CSB) Mostar nije stigla pismena službena informacija o zločinu koji se u proljeće 1993. godine desio u Trusini (općina Konjic).

Ramo Masleša, nekadašnji načelnik CSB-a Mostar, rekao je da je za zločin u Trusini saznao neslužbenim putem, odnosno od Hasana Hakalovića, nekadašnjeg komadanta 45. brdske brigade ABiH, nekoliko mjeseci nakon što se zločin desio.

“Od njega sam dobio informacije o zločinima u Trusini. Hakalović je bio zainteresovan da se ti zločini rasvijetle”, kazao je Masleša.

Svjedok Masleša je rekao da se policajci CSB-a Mostar nisu uključivali u aktivnosti radi rasvjetljavanja tog zločina, niti su vojni organi bezbjednosti ABiH tražili od njih potporu u operativnom smislu.

Saznanja o zločinima u Trusini, kako je kazao svjedok, imali su vojni organi bezbjednosti ABiH na nivou 45. brdske brigade, Četvrtog korpusa i Vrhovne komande. “Organi vojne bezbjednosti su trebali raditi istragu. (...)

Civilna policija nije imala ingerencije prema pripadnicima ABiH”, rekao je svjedok Masleša.

Za ubistva 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) počinjena 16. aprila 1993. u selu Trusina, državno tužilaštvo tereti Mensura Memića zvanog Menta, Dževada Salčina zvanog Struja, Senada Hakalovića, Nedžada Hodžića, Nihada Bojadžića i Zulfikara Ališpagu zvanog Zuka.

U optužnici stoji da su Memić, Salčin i Hodžić, bivši pripadnici Specijalnog odreda “Zulfikar”, i Hakalović, nekadašnji pripadnik 45. brdske brigade “Neretvica”, učestvovali u napadu na Trusinu i ubistvima civila i ratnih zarobljenika, dok je napadom rukovodio Bojadžić, tadašnji zamjenik komandanta odreda “Zulfikar”.

Optuženi Ališpago, bivši komandant istog odreda, tereti se što nije kaznio vojnike koji su učestvovali u ubistvima.

Amir Begić, drugi svjedok Državnog tužilaštva, rekao da je u aprilu 1993. godine bio na funkciji načelnika Odjela za kriminalitet u Stanici javne bjezbjednosti (SJB) Konjic, te da nije imao saznanja o zločinu u Trusini, već da se desio sukob između ABiH i HVO-a.

Begić je kazao da se njemu Hasan Hakalović nije obraćao vezano za zločin u tom mjestu, prenosi BIRN - Justice Report.

Nastavak suđenja zakazan je za 26. septembar.