BiH
3

Hajrudin Trle ponovo oslobođen optužbe za ratni zločin

FENA
AktivnI biciklista i trener najuspješnijeg Biciklističkog kluba "Zmaj od Bosne" Tuzla Hajrudin Trle je po drugi put pred Kantonalnim sudom u Tuzli oslobođen optužbe za ratne zločine počinjene u aprilu 1993. godine.

"Kantonalni sud u Tuzli je, kao i prošle godine kada je donesena prva presuda, odbacio tužbu zbog nepostojanja dokaza i proturječnosti svjedoka optužbe. Ovo je druga pobjeda protiv neosnovanih optužbi i namjera da me se diskredituje kao čovjeka", izjavio je za Fenu trener Biciklističkog kluba "Zmaj od Bosne" Hajrudin Trle.

Naglasio je da je bilo teško dočekati momente presude, te da je u isčekivanju svaki mjesec, dan, minuta trajala kao godina, ali zahvaljujući, kako kaže, i njegovom advokatu Šabanu Mujčinoviću dostigli su pravdu.

"Teško je bilo dočekati jučerašnji momenat presude. Međutim, nisam ni u jednom momentu gubio nadu u pravdu, jer znam da nisam kriv za ono što su mi stavili na teret. Ovo je bio jedan od najsretnijih dana u životu", istaknuo je Trle.

Nada se da je ovoj nemiloj trakavici došao kraj i da se može nastaviti baviti onim za što živi, a to je biciklizam, te da nastavi sa svojim „Zmajevima“ pobjeđivati u biciklističkim trkama na koje su navikli.

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona je u 2012. godini podiglo optužnicu protiv bivšeg pripadnika Armije RBiH Hajrudina Trleta, zbog navodnog ubistva ratnog zarobljenika Drage Stevanovića, pripadnika VRS-a na Banj brdu na Majevici, u aprilu 1993. godine.

Sud je 23. maja 2013. godine utvrdio da optuženi Hajrudin Trle nije počinio djelo za koje je optužen, te je donesena prvostepena oslobađajuća presuda, zbog nedostatka dokaza i proturiječnosti svjedoka optužbe.

Nakon ove oslobađajuće prvostepene presude uložena je žalba Vrhovnom sudu Federacije BiH, te je ovaj postupak bio vraćen na početak.