BiH
27

Somun: Ako Erdogan izgubi Istanbul, to bi mogao biti početak njegovog kraja

Piše: Amer Džano
Hajrudin Somun
Hajrudin Somun
Vanjskopolitički ekspert i bivši ambasador BiH u Turskoj Hajrudin Somun govorio je za Klix.ba o zaoštrenim odnosima na političkoj sceni u Turskoj uoči lokalnih izbora koji će biti održani sutra, teškim međusobnim optužbama između Stranke pravde i razvoja (AKP) premijera Recepa Tayyipa Erdogana i opozicionih stranaka, te načinima na koji se zaoštravanje političke situacije u ovoj zemlji može odraziti na Bosnu i Hercegovinu.

AKP je uspješnom politikom i privrednim razvojem Turske tokom godina privukla stanovništvo ove zemlje Na parlamentarnim izborima 2011. godine osvojili su 50 posto glasova. Danas, njihova popularnost opada zbog sumnje u korupciju, ali i nervoznih poteza kao što je Erdoganovo blokiranje popularnih društvenih mreža Twittera i Youtubea.

Devlet Bahceli, čelnik opozicione Stranke nacionalističkog pokreta (MHP) je nedavno poručio svojim ljudima da bi napuštanjem birališta makar i na trenutak, dali protivniku priliku za prevaru na predstojećim izborima.

"Ovo je najžešća kampanja u Turskoj otkako je uveden višepartijski sistem. Sam premijer Turske Erdogan je potvrdio da su ovi izbori u Turskoj jedna vrsta referenduma za njegovu stranku i njegovu vlast. To je tačno. Čak će to biti jeftinije nego da se zakazuje referendum. Ako bi se dogodilo da Erdgovanova stranka izgubi Istanbul ili Ankaru, onda bi to mogao biti početak kraja vladavine, ne toliko njegove stranke, koliko njega lično", ističe Somun na početku razgovora za Klix.ba.

Naglašava da bi prema posljednjim istraživanjima javnog mišljenja u Turskoj, Erdoganova stranka mogla izgubiti u nekim većim gradovima.

"Ali mislim da će AKP pobijediti u manjim mjestima i u unutrašnjosti Turske i da će na taj način zadržati većinu gradova i regija Turske", rekao je Somun.

Erdogan je prema njegovom mišljenju u mnogim stvarima pretjerao, jer je "išao do kraja", tako što je sudjelovao u zabrani društvenih mreža.

"Međutim, većina Turaka, posebno onih koji su doveli na vlast Erdogana i ne znaju šta su Twitter i YouTube. Oni samo gledaju na ono što im je on donio do sada, a to je ekonomski napredak. Tog svijeta se ne tiče puno ni demokratija koju zastupaju opozicione partije. Njima je važno da imaju posla i da im se u selima prave putevi, škole i džamije", istakao je Somun.

Napominje da je i pored zabrana pojedinih društvenih mreža u Turskoj, demokratija duboko ukorijenjena u tursko društvo, te da nema opasnosti od ponavljanja ukrajinskog scenarija.

"Povremeni ratni vojni udari u toj zemlji su bili samo neka vrsta korektiva, možda čak i neophodni za historiju Turske. Danas tu nema izgleda o nekom vojnom udaru, zato što je vojska u Turskoj na neki način obezglavljena veoma vještim potezima premijera Erdogana. Ja ne mogu zamisliti da se u Turskoj ponove Ukrajina ili Egipat", naglasio je Somun.

Smatra da će se u narednom periodu aktivnost i prisustvo Turske u BiH i regiji značajno smanjiti.

"Oni su se okrenuli više sebi. Postoje neka deklarativna obećanja o velikim investicijama u Srbiji i Makedoniji, znatno manje u BiH, što je paradoks. Investicije, po onome što je do sada zaključeno obećavaju više Srbiji. Ali teško da će biti bilo šta od toga do narednih predsjedničkih i opštih izbora u Turskoj", zaključuje Somun.