BiH
18

Hajra Ćatić: Živim za dan kada ću pronaći makar jednu koščicu svoga sina

Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Poznato je da svakog jedanaestog u mjesecu članice Udruženja građana "Žene Srebrenice" organiziraju u Tuzli mirnu protestnu šetnju u znak sjećanja na genocid u Srebrenici, koji se dogodio 11. jula 1995. godine. To su učinile i danas.

Okupljanje učesnika mirne protestne šetnje počelo je u 12 sati na Pingi, odakle je kolona krenula do Trga žrtava genocida Srebrenice u Tuzli.

Ženama Srebrenice danas su se priključile i članice Asocijacije žena SDA Srebrenik, članice BZK Preporod, Udruženja likovnih zajednica Vršani, te građani Tuzle.

Žene Srebrenice protestuju svakog jedanaestog u mjesecu još od aprila 1996. godine, kada su na ulicama Sarajeva na miran i dostojanstven način tražile svoja prava, ali su zbog troškova prijevoza već od maja te godine svoje mirne protestne šetnje nastavile u Tuzli do dana današnjeg, kada opominju i podsjećaju na stravičan zločin nad Bošnjacima.

Predsjednica Udruženja Žene Srebrenice Hajra Ćatić u proteklom ratu izgubila je sina i muža, te mnogobrojne članove porodice. Kaže da je muža sahranila, ali sina još uvijek nije.

"Živim za dan kada ću pronaći makar jednu koščicu svoga sina. Ove godine smo obilježavali 20 godina od genocida u Srebrenici i tih dana se puno u raznim kontekstima pominjala srebrenička stradanja, ali nakon 11. jula imamo zatišje", kazala je Ćatić.

Osudila je podizanje optužnice protiv Nasera Orića. Navodi da su članice Udruženja Žene Srebrenice tražile od člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i resornog ministra za pitanja boraca i invalida u Vladi FBiH da angažuju tim koji će braniti Orića na sudu, te da iznađu način da se obezbijede sredstva za troškove suđenje, jer kako navodi dug za troškove Orićevog procesa do danas iznosi 12.000 KM.

Ćatić smatra da je potrebno osnovati fondaciju koja će snositi troškove suđenja, jer kako kaže, nikad se ne zna kad i protiv koga mogu podići optužnicu.

Naglašava da sa spisku od 820 osumnjičenih za ratne zločine nad Bošnjacima, preko 400 njih radi u policijskim strukturama RS-a, pa čak i u SIPA-i, te samim time porodice žrtava zločina nemaju povjerenja u nadležne institucije.

"Tražimo svoje nestale bližnje, vršimo pritisak da se što više tijela ekshumira i identifikuje", naglašava Ćatić.

Kako vrijeme prolazi sve je teže doći do informacija o tijelima nestalih u Podrinju, kaže ona. Nakon protesta žrtvama genocida u Srebrenici proučena je hatma-dova u Gradskoj džamiji u Tuzli, koju je poklonio džemat Medžlisa IZ Prokosovići.