BiH
31

Hajra Ćatić: Ratni zločinci umiru, a ne dočekaju presude za počinjene zločine u Srebrenici

Piše: M. H.
Hajra Ćatić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Ove godine je 20. godišnjica otkako članice Udruženja Žene Srebrenice svakog 11. u mjesecu mirnom protestnom šetnjom u Tuzli, noseći jastučiće s imenima poginulih i nestalih, podsjećaju na stravičan zločin koji se 1995. godine dogodio na području Srebrenice, boreći se za svoja prava.

I danas u Tuzli Žene Srebrenice znakovitom mirnom protestnom šetnjom domaću i svjetsku javnost podsjećaju na genocid u Srebrenici

Prema riječima predsjednice Udruženja Žene Srebrenice Hajre Ćatić, mirnom šetnjom ove žene vrše pritisak da se što više posmrtnih ostataka žrtava genocida ekshumira, ocijenivši da je taj proces spor, posebno tokom zime.

Nada se da će od proljeća proces ekshumacije i identifikacije žrtava biti brži.

Tvrdi da je prespor proces identifikacije, dodavši da u posljednjoj otkrivenoj grobnici u Kozluku još nisu identifikovana tijela.

"Svjedoci smo da umiru ratni zločinci, a da ne odsluže svoje kazne, ali ostaju kazne koje su počinili na ovom svijetu i nakon njihove smrti“, kaže Ćatić.

Što se tiče smrti ratnog zločinca Zdravka Tolimira, koji je osuđen na doživotnu kaznu zbog počinjenih zločina u Srebrenici, za porodice poginulih, prema njenim riječima, je važno da nije umro s epitetom "nevin", već da se zna da je umro kao osuđenik za to što je počinio.

“Bojimo se da će ratni zločinci umirati, a da ne dočekaju svoje presude, da odu na drugi svijet kao navodno nevini“, dodaje ona.

Ističe da bol porodica poginulih ne može ništa ublažiti, ali kaže da osjete neku satisfakciju kad ratni zločinci dobiju zasluženu kaznu.

Još uvijek se traga za 1.500 osoba ubijenih tokom proteklog rata u Podrinju.

Ženama Srebrenice danas su se u protestnoj šetnji pridružili učenici 4. razreda Behram-begove medrese u Tuzli te članice Udruženja žena iz Srebrenika i Tuzle.

Prema ustaljenom protokolu, okupljanje učesnika mirne protestne šetnje i danas je počelo u 12 sati na Pingi, odakle je kolona mirno krenula do Gradske česme, odnosno do Trga žrtava genocida Srebrenice u Tuzli.