BiH
61

Hajra Ćatić: Ovo ne vodi dobrom, vidite šta nam rade Srbija i RS

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Mjesec dana prije dvadesete godišnjice od počinjenog genocida u zaštićenoj zoni UN-a Srebrenici, preživjele majke Srebrenice su organizovale još jednu mirnu šetnju ulicama Tuzle.

Jučerašnje hapšenje Nasera Orića, komandatna jedinice Armije R BiH u ratnoj Srebrenici, zabrinulo je bošnjačke povratnike, prvenstveno zbog činjenice što je Orić pravomoćno oslobođen krivice pred Haškim tribunalom.

"Imale smo jučer gošće iz Evrope koje su zajedno sa nama obišle nekoliko stratišta. Kada sam čula da je Naser uhapšen ne znam kako sam ostala na nogama. Ovo ne vodi dobrom, vidite šta nam rade Srbija i RS. Sporazum koja su potpisala tužilaštva BiH i Srbije poštuje samo naša država. Koga je to Srbija izručila", pita Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja Žene Srebrenice.

Nije prvi, vjerovatno ni posljednji put, da pred obilježavanje najbolnije rane negatori genocida zagorčavaju živote preživjelim Srebreničanima. Jučer je, podsjećanja radi, odbijena i Rezolucija o Srebrenici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

"Rezolucija nikad neće ni biti usvojena. Ne trebamo gajiti iluzije. Pred svaki 11. jul nama se prave različite scene. Od nekih mina koje su bile svojevremeno postavljane, pa do hapšenja Nasera", govori Hajra Ćatić.

Ona se nadala kako će na lokalitetu Bokčinog potoka u blizini Bratunca pronaći posmrtne ostatke sina Nine, koji je iz Srebrenice 10. jula 1995. godine poslao posljednji izvještaj o događanjima u zaštićenoj zoni UN-a.

"Znate koliko sam truda uložila da se deminira taj teren. Međutim, pronađeni su posmrtni ostaci samo jedne osobe. Ko zna gdje su kosti svih onih koji su ubijeni na tom lokalitetu, jer u ovih 20 godina bilo je poplava i raznih drugih nevolja. Ostala sam zatečena, shrvana, teško je opisati taj osjećaj", kaže Ćatić.

Preživjele Srebreničanke će 11. jula biti u potočarskoj dolini gdje će mnoge od njih pokopati posmrtne ostatke svojih najmilijih. Za mnogim ubijenim Srebreničanima se i dalje traga i tragat će se godinama.