BiH
21

Hajra Ćatić: Ako je investiciono-razvojna konferencija iskrena, ja je podržavam

Piše: M. H.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Udruženje Žene Srebrenice već 19 godina svakog 11. u mjesecu mirnom protestnom šetnjom podsjeća na stravičan zločin u Srebrenici koji se dogodio 1995. godine.

I danas su članice ovog udruženja u Tuzli svojom znakovitom mirnom šetnjom, noseći jastučiće s imenima poginulih i nestalih u proteklom ratu, tražile svoja prava, podsjećale, opominjale i tražile svoje nestale.

Prema ustaljenom protokolu, okupljanje učesnika mirne protestne šetnje počelo je u 12:00 sati na Pingi, odakle je kolona mirno krenula do Gradske česme, odnosno do Trga žrtava genocida Srebrenice u Tuzli.

Prema riječima Hajre Ćatić, predsjednice Udruženja Žene Srebrenice, 2.000 nestalih tokom rata na području Podrinja još uvijek nije pronađeno, a kako tvrdi, već dvije godine nije otvorena nijedna masovna grobnica.

Iskazala je i nezadovoljstvo procesom identifikacije i ekshumacije tijela žrtava, dodavši da se politika u sve umiješala.

Navodi da je sinoć stigla iz Srebrenice u Tuzlu zbog protesta, a danas popodne se vraća zbog investiciono-razvojne konferencije kojoj, između ostalih, prisustvuje i premijer Srbije Aleksandar Vućič, istaknuvši da je u Srebrenici jako osiguranje, ima više policije nego povratnika, dodaje ona.

"Ako je ova konferencija iskrena, ja je podržavam, no bojim se jer im ništa ne vjerujem. Velike su pripreme povodom konferencije, nadam se da će proteći u miru, ne bih željela da se išta loše desi", izjavila je Ćatić.

Prema njenim riječima, i građani Srebrenice očekuju da se nešto pozitivno počne događati u Srebrenici.

"Svi želimo da banja Guber proradi", dodala je ona, istaknuvši da Srbija 25 godina Općini Srebrenica ne uplaćuje odštetu za hidroelektranu.

Postoje pripremljeni konkretni projekti, pa će se vidjeti kako će se sve odviti, navodi ona.

"Red je da nakon 25 godina nešto učine za Srebrenicu, jer svima su puna usta Srebrenice, a Srebrenica ništa ne vidi od toga", rekla je Ćatić.

Danas su se Ženama Srebrenice pridružile članice Udruženja žena iz Srebrenika, članovi Udruženja Ljubitelji prirode iz Sarajeva, učenici Građevinske škole iz Tuzle, te građani Tuzle.