Poruka šefa britanske diplomatije
0

Hague: Oni koji podrivaju BiH neće biti naši partneri

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Na dnevnom redu današnjeg sastanka šefa britanske diplomatije Williama Haguea i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande, našla su se mnoga pitanja, pa i ona neugodna na koja je Bevanda morao odgovarati.

Ministar inozemnih poslova Ujedinjenog Kraljevstva poslao je i jasnu poruku, u kojoj je rekao da njegova zemlja podržava ulazak BiH u euroatlanske integracije, ali i da međunarodna zajednica gubi strpljenje zbog konstantnih unutarnjih političkih previranja u BiH.

Tokom obraćanja novinarima poslije sastanka, Bevanda je kazao, kako je razgovor bio otvoren i sa puno pitanja koje je Hague postavio. Razgovaralo se o putu BiH ka Europskoj uniji, zastoju na putu prema NATO-u, kao i o trenutnoj političkoj situaciji unutar države i konstantnom "preslagivanju" u vlasti.

"Hvala našoj prijateljskoj zemlji koja nas podržava i podstiče na putu ka EU, ali sam morao odgovarati i na mnoga neugodna pitanja i nadam se da sam ponudio validne odgovore", rekao je Bevanda te dodao da su bh. političari dobili još jedno upozorenje da se uozbilje, jer međunarodna zajednica gubi strpljenje u čekanju da političari urade nešto za dobrobit zemlje.

Prema Bevandinim riječima, Hague je poručio na sastanku i to da se od bh. lidera očekuje da u što kraćem roku deblokadu na političkoj sceni.

Ministar inozemnih poslova Velike Britanije je kazao kao je u Sarajevo došao da još jednom da snažnu podršku svoje zemlje BiH, "kao jedinstvenoj, suverenoj i snažnoj državi".

"Vlada Britanije snažno vjeruje da budućnost BiH leži u članstvu u EU i NATO. Uradit ćemo sve što možemo da joj i damo podršku na tom putu. Ali, dopustite da budem do kraja jasan: BiH može biti članica samo kao jedinstvena i suverena država. Oni koji vjeruju da postoji drugi put za BiH nisu u pravu i oni koji podrivaju BiH neće biti naši partneri. Vjerujemo da proces pristupanja BiH EU i NATO-u se treba kretati onoliko brzo koliko su njene vođe spremne. Vrata EU su otvorena za ovu zemlju, ali je odluka na političkim vođama zemlje koliko brzo će proći kroz ta vrata", rekao je Hague.

On je dodao i to kako postoji stvarna opasnost da će BiH više zaostati na tom putu u euraoatlanske integracije u poređenju na njene susjede.

"Dobar napredak je postignut početkom godine, uključujući i dogovor u junu po pitanju Mape puta, ali vjerujem da će se mnogi složiti da od tada nije bilo napredka. Ova zemlja ima jednak potencijal kao i susjedi, a ako ova zemlja zaostane iza svojih susjeda, to će najviše utjecati na njene građane. Ovdje sam da ohrabrim političare da zajedno rade na EU budućnosti BiH", rekao je Hague.

Ministar inozemnih poslova Britanije je upozorio političare da je vrijeme da ozbiljno počnu raditi na prosperitetu zemlje i građana. S toga, kako je kazao, nada se da će političari napraviti dodatne napore u ispunjenju svojih obaveza.

"Posebno dajemo podsticaj da se riješi zastoj u provedbi presude u slučaju Sejdić - Finci. Trebaju riješiti i pitanje koordinacijskog međanizama za EU, tako da BiH može govoriti jednim glasom. Trebaju riješiti i pitanje vojne imovine", poručio je Hague.

Šef britanske diplomatije kaže kako je ta zemlja dugoročno posvećena BiH i da se nada i bližoj saradnji.