BiH
0

Hag: Tužilaštvo traži odbacivanje Karadžićeve žalbe

FENA
Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
Haško tužilaštvo zatražilo je da bude odbačena žalba bivšeg predsjednika Republike Srpske (RS) Radovana Karadžića na odluku kojom je odbijen njegov zahtjev za oslobađanje po tački optužnice koja ga tereti za uzimanje međunarodnih vojnika za taoce 1995. godine.

“Pripadnici UN-a koje je optuženi uzeo za taoce nisu aktivno učestvovali u sukobu. Čak i da su bili borci, oni su izbačeni iz stroja kada su ih zarobile vojne i policijske snage po Karadžićevom naređenju i komandi. Imali su pravo na zaštitu po Ženevskoj konvenciji”, navelo je Tužilaštvo u podnesku.

Optuženi, kako se dodaje, ignorira prijetnje kojima su pripadnici snaga Ujedinjenih nacija (UN) bili izloženi kada su pritvoreni na mjesta koja su bila potencijalne mete Sjevernoatlantskog vojnog saveza (NATO).

“Čak i ako je optuženi bio uvjeren da su pripadnici UN-a bili borci, morao je znati da oni nisu mogli da se brane nakon što su zarobljeni”, naglasio je tužilac Alan Tieger.

Karadžić je 26. jula u podnesku Apelacionom vijeću Haškog tribunala istakao da vojnici UN-a koje su pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) zarobili 1995. godine nisu bili članovi “zaštićene grupe” s obzirom da su “aktivno učestvovali u sukobu”.

Karadžiću se optužnicom stavlja na teret da je naredio, planirao i pomagao uzimanje vojnih posmatrača UN-a za taoce 25. i 26. maja 1995. godine. Cilj uzimanja ovih osoba za taoce, kako stoji u optužnici, jeste sprečavanje vojnih udara snaga NATO-a na srpske položaje.

Sudsko vijeće koje sudi Karadžiću ranije je odbilo zahtjev optuženog za oslobađanje po ovoj tački optužnice, istaknuvši da su pripadnici UN-a bili članovi zaštićene grupe samim činom njihovog hapšenja. Međutim, ovo vijeće je dozvolilo da Karadžić podnese žalbu Apelacionom vijeću.

Optuženi je u žalbi istakao da pripadnici UN-a nisu bili taoci, već ratni zarobljenici, s obzirom da su, kako je rekao, “ušli u ratni sukob na stranu muslimana”.

Karadžić, bivši predsjednik i vrhovni komandant oružanih snaga RS-a, optužen je za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, počinjene u BiH u periodu od 1992. do 1995. godine, javio je BIRN.