BiH
0

Hag: Smijenjena Florence Hartmann

FENA
Dugogodišnja glasnogovornica Haškog tribunala, osoba koja je dobro upućena u prilike u zemljama nastalim raspadom Jugoslavije, smijenjana je sa mjesta šefa Ureda za informisanje tamošnjeg Tužilaštva

Glasnogovornica Tužiteljstva Haškog suda (ICTY) Florence Hartmann "raspoređena je na druge dužnosti" u Tužiteljstvu, izjavio je u srijedu savjetnik glavne tužiteljice Anton Nikiforov.

"Hartmann je premještena na druge dužnosti i druge posebne projekte unutar Tužiteljstva", kazao je Nikiforov za Hinu u telefonskom razgovoru iz Haaga. Dodao je da će on privremeno obnašati dužnost glasnogovornika Tužiteljstva.

Vijest o smjeni glasnogovornice Hartmann danas je prvi objavio beogradski radio B92, ali je Nikiforov ocijenio da vijest nije korektno prenesena jer "Hartmann nije smijenjena, već je premještena na druge dužnosti".

Na upit je li intervju Hartmann u današnjem izdanju hrvatskog sedmičnika "Globus" povezan s njezinim "premještajem", Nikiforov je odgovorio negativno, ocijenivši kako je "intervju dobar".

Jean Daniele Ruch, politički savjetnik Carle del Ponte, najavio je da će na sutrašnjem brifingu za novinare u Haškom sudu Tužiteljstvo izaći s potpunijom informacijom.

"Tužiteljstvo će na sutrašnjoj konferenciji za novinare iznijeti informaciju o tome. Do tada ne želimo ništa komentirati", izjavio je Ruch u telefonskom razgovoru iz Haaga.

Sedmičnik "Globus" je u današnjem je novom broju objavio kraći intervju s Florence Hartmann pod naslovom "Više sam s Carlom nego sa svojom djecom", u kojem ona govori o svom radu u Tužiteljstvu, o djeci, o braku s arhitektom Emilom Domankušićem, odvojenom životu, ljetovanju u njihovoj kući u Istri, putovanjima i drugim stvarima.

Hartmann, koja je glasnogovornica Carle del Ponte već pet i po godina, na današnjem nastavku suđenja "vukovarskoj trojci" najavljena je kao svjedok optužbe koji će iduće sedmice dati iskaz o intervjuu s optuženim Veselinom Šljivančaninom, koji je napravila 1991. kao dopisnica francuskog "Le Mondea" iz Beograda te o otkriću masovne grobnice na Ovčari 1992.

Anton Nikiforov kazao je kako najavljeno svjedočenje Hartmann također "nije povezano" s njezinim "premještajem" unutar Tužiteljstva. "To nije povezao ni sa čime", ustvrdio je Nikiforov.

Kolumnist "Jutarnjeg lista" Ivan Zvonimir Čičak, blizak prijatelj Florence Hartmann, u telefonskom razgovoru je izrazio žaljenje zbog odlaska Hartmann s dužnosti glasnogovornice Tužiteljstva, ističući kako je ona "uvijek bila korektna prema novinarima".

Hartmann nije u srijedu bila dostupna za komentar o odlasku s mjesta glasnogovornice Tužiteljstva.

Hartmann je bila dopisnica jednog od najutjecajnijih dnevnih listova u Francuskoj, Le Mond, iz Beograda, a u vrijeme ratova na prostorima bivše Jugoslavije izvještavala je za niz utjecajnih medija.

Autorica je knjige "Milošević: dijagonala luđaka".

Njen angažman u Haškom tribunalu počeo je 2002. godine.