BiH
2

Hafizović: Zašto Inzko šuti na negiranje genocida?

FENA
Ako već vlasti Republike Srpske nisu imale sluha da proglase danom žalosti jučerašnji dan, 20. juli, kada su na području Prijedora ukopana 284 posmrtna ostatka Bošnjaka i Hrvata ubijenih tokom rata, onda je to trebalo da nametne visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko.

Ovo je u izjavi Agenciji Fena kazao delegat Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a Šefket Hafizović, podsjetivši da je Inzko jučer bio u Kozarcu kod Prijedora na kolektivnoj sahrani stradalih.

"Ukoliko se Inzko jučer u funkciji visokog predstavnika obratio preživjelim žrtvama zločina genocida, onda je to u najmanju ruku s njegove strane licemjerno, jer on je taj ko u BiH ima 'kraljevske' ovlasti, ali nije reagirao. Ako vlasti entiteta RS-a nisu imale sluha da jučerašnji dan proglase danom žalosti onda je on mogao da iskoristi svoje ovlasti i nametne takvu odluku", kazao je Hafizović.

Podsjetio je i da godinama srpski predstavnici negiraju genocid i u Srebrenici, a da visoki predstavnik ne reagira, iako može da nametne i zakone i odluke u BiH.

"Svjedoci smo da su mnogi zakoni nametnuti i postavlja se pitanje zašto Ured visokog predstavnika i međunarodni predstavnici ne žele da reguliraju to pitanje. Da li zato što su i sami saučesnici svega onog što se dešavalo '90.godina ili zbog nečeg drugog?", upitao se Hafizović.

Naglasio je da je njihova uloga u svemu tome također izuzetno velika.