Neustavna obilježja gradova u RS
2

Hafizović: Očekivali smo ovakvu odluku, tražit ćemo i ocjenu ustavnosti zakona

Piše: E. G.
Grbovi gradova Banja Luka i Nevesinje nisu u skladu sa Ustavom RS-a, odnosno sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, i morat će biti promijenjeni, odlučio je tako Ustavni sud tog bh. entiteta.

Simboli lokalnih zajednica moraju biti u skladu sa tradicijom, kulturom i historijskim naslijeđem konstitutivnih i ostalih naroda, a to sada nije slučaj.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti 2010. godine je podnio Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a.

"Ovo je očekivana odluka Ustavnog suda i očekujemo da se on odredi tako i kada su u pitanju ostale općine, čak 90 posto općina. Za sve njih je podnesena apelacija za ocjenu ustavnosti i mi očekujemo, u kontekstu i današnje odluke Ustavnog suda, da se proglase neustavnim simboli tih lokalnih zajednica. Manje-više, osim Srebrenice i nekih manjih općina, obilježja nisu adekvatna. Vjerujem, sudeći i po raspoloženju ovog novog saziva Ustavnog suda RS, da će odluke i za ostale općine biti ovakve kao i današnja", kazao je za Klix.ba Ševket Hafizović iz Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS.

Naš sagovornik naglašava da ima mnogo zakona u tom entitetu za koje će tražiti ocjenu ustavnosti.

"Između ostalog, mogu najaviti da ćemo tražiti ocjenu ustavnosti Zakona o teritorijalnoj organizaciji RS. On nije, između ostalih, u skladu sa odlukom Suda BiH o ravnopravnosti i konstitutivnosti naroda. U mnogim zakonima u RS bit će materijala za ocjenu ustavnosti", kazao je Hafizović.