BiH
0

Hafiz Bugari magistrirao na Fakultetu političkih nauka

Piše: N. J.
Hafiz Sulejman Bugari
Hafiz Sulejman Bugari
Na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, u prepunoj sali za odbranu magistarskih radova hafiz Sulejman Bugari je uspješno, sa najvećom ocjenom deset, odbranio magistarski rad.

Tema magistarskog rada bila je: “Socijalna rehabilitacija ovisnika u terapijskim zajednicama Ilijaš i Smoluća, s posebnim osvrtom na duhovnost i socijalni rad”.

Hafiz Bugari je u 20-mintunom ekspozeu pred Komisijom i auditorijem izložio svoj magistarski rad, koji je, prema riječima svih članova Komisije, urađen na kvalitetno. Članovi Komisije su, također, istakli zadovoljstvo činjenicom da se prvi put jedan teolog i formalno uključio u Tim za mentalno zdravlje Univerziteta Sarajevo te time napravio spoj između nauke i duhovnosti, piše na Bugarijevoj zvaničnoj internet stranici.

U svom izlaganju hafiz Bugari je govorio o ovisnosti, duhovnosti i socijalnom radu. Prezentirao je i rezultate istraživanja do kojih je došao prilikom izrade magistarskog rada, a odnose se na terapijske zajednice, Centar “Izlaz” u Ilijašu i CROPS Smoluća.

Istakao je važnost spoja duhovnosti i socijalnog rada prilikom liječenja ovisnika. Zaključci do kojih je došao prilikom istraživanja pokazali su da je rehabilitacija ovisnika u terapijskim zajednicama manje uspješna bez angažmana profesionalnih vještina socijalnog rada, a i da duhovna terapija ima veoma bitnu ulogu u procesu liječenja.