BiH
1

Hadžović: Inicijativa Dodika je podrivanje OS na putu BiH ka NATO-u

FENA
Denis Hadžović
Denis Hadžović
Generalni sektretar Centra za sigurnosne studije BiH (CCI) Denis Hadžović je u izjavi za Agenciju FENA ocijenio inicijativu predsjednika RS-a Milorada Dodika o ukidanju Oružanih snaga BiH kao nepoželjnu u postojećoj socijalno-ekonomsko-političkoj krizi u kojoj se BiH nalazi.

On Dodikovu inicijativu smatra podrivanjem Oružanih snaga BiH pogotovu u sadašnjoj fazi kada je izgledno da BiH može postati članica NATO-a. I to znatno ranije nego što može postati članica Evropske unije.

"Ova inicijativa svakako ne doprinosi stabilizaciji i vanjskim prioritetima za koje je usaglašeno djelovanje u dokumentu Opšti pravci i prioriteti vanjske politike", smatra Hadžović koji naglašava da je Bosna i Hercegovina najveće reforme napravila upravo u vezi s odbranom.

Kako Hadžović ističe taj put treba nastaviti prvenstveno političkim dogovorom koji će BiH osigurati učešće u MAP procesu kao predvorju za punopravno članstvo u NATO-u.

"BiH je dugo bila korisnik međunarodne vojne pomoći, a zadnjih godina je postala i pružalac iste te pomoći učešćem i slanjem svojih vojnika u mirovne misije. To je možda jedno od najvećih dostignuća, jedno od najvećih državnih obilježja koje je BiH uspjela napraviti na svom vanjskopolitičkom planu i izgraditi jedan pozitivan imidž kroz učešće i doprinos miru i stabilnosti u svijetu", rekao je Hadžović.

Po njegovom mišljenju ovaj pristup bi imao negativne konsekvence po imidž BiH i ova inicijativa će vjerovatno biti negativno prokomentirana u međunarodnim krugovima.

"Naravno prostora za unapređenje djelovanja Ministarstva odbrane BiH ima, ali je količina i iznos sredstava koje BiH daje za Oružane snage minimalna.To iznosi negdje 1,12 posto bruto nacionalnog dohotka. Što je svakako ispod svih granica. Jasnije rečeno Oružane snage BiH svakog građanina koštaju manje od 90 KM godišnje. U poređenju šta dobijamo njihovim učešćem u deminiranju samo u BiH ili kroz pomoć civilnim strukturama tokom prirodnih nepogoda .Tako da se to ulaganje vraća našoj zemlji", ističe Hadžović negirajući Dodikove tvrdnje o skupom vojnom aparatu.

Hadžović smatra da se BiH ne može porediti s nekim članicama NATO-a poput Islanda koji nema vojsku.

"Island ima drugačiji strateški i geopolitički položaj, a i takav Island koji nema vojsku opet izdvaja više sredstava za vojne troškove nego BiH u ovom trenutku", kaže Hadžović.