BiH
0

Hadžipašić obišao arheološka iskopavanja u Visokom

FENA
Foto: Visoko.co.ba
Foto: Visoko.co.ba
Premijer Federacije BiH Ahmet Hadžipašić posjetio je danas Visoko, gdje je s općinskim zvaničnicima razmotrio njihove aktivnosti u vezi s arheološkim istraživanjima na brdu Visočica.

Kako je Hadžipašić izjavio za Agenciju FENA, razmotreni su načini za uvezivanje Zeničko-dobojskog kantona, Kantona Sarajevo, Vlade Federacije BiH i Općine Visoko kako bi se ovaj projekt osnažio.

[SLIKA]4[/SLIKA]

Hadžipašić kaže da se radi samo o početku dugogodišnjeg istraživačkog projekta, te da se očekuje da će nakon ove godine, na bazi dokaza o postojanju jednog grandioznog objekta napravljenog ljudskom rukom, početi dugogodišnja istraživanja.

[SLIKA]1[/SLIKA]

Zato je potrebno uvezati dva kantona s Federalnom vladom, kazao je Hadžipašić, dodajući kako se nada da će se kasnije projektu priključiti Vlada RS-a i Vijeće ministara BiH.

Federalni premijer je ovom prilikom obišao lokalitet "Piramide Sunca", gdje je s istraživačem Semirom Osmanagićem razgledao iskopine.

[SLIKA]2[/SLIKA]

Prema njegovim riječima, sigurno se radi o objektu koji je djelo ljudskih ruku, jer su već pronađeni ravnomjerno poslagani geometrijski oblikovani komadi, što upućuje na konture jednog grandioznog objekta iz perioda prije 10 do 12 hiljada godina.

[SLIKA]5[/SLIKA]

Hadžipašić smatra da uvezivanjem ovih nivoa vlasti projekt treba definirati kako to ne bi bio projekt samo poznavalaca ove oblasti i entuzijasta nego prepoznatljivi državni projekt, jer u budućnosti predstoje mnogi organizacijski modeli vezani za prihvat mnogih znatiželjnika i onih koji hoće da obiđu te lokalitete, bilo u naučnom ili turističkom smislu.

[SLIKA]3[/SLIKA]

Federalni premijer je ovom prilikom od Osmanagića i njegove ekipe dobio uvjeravanja da ni na koji način ne mogu biti ugrožena ranija istraživanja i objekti vezano za kraljevski srednjovjekovni grad.