BiH
0

Hadžiomerspahić se susreo s gradonačelnikom Venecije

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Gradonačelnik Venecije Massimo Cacciari susreo se 18. jula u svom sjedištu u Ca' Farsetti s Enverom Hadžiomerspahićem, generalnim direktorom Projekta Ars aevi za stvaranje muzeja savremene umjetnosti u Sarajevu.

Ideja Projekta Ars aevi formulirana je još 1992. godine u vrijeme prvih mjeseci opsade Sarajeva. Grad Venecija u saradnji s fondacijama za savremenu umjetnost Querini Stampalia i Bevilacqua La Masa pružio je veoma značajan doprinos njenom konkretnom ostvarenju 1997. godine, inicijativom za kreiranje venecijanskog nukleusa Kolekcije Ars aevi.

Ovaj projekt za svoj cilj ima stvaranje interkulturalnog centra i muzeja savremene umjetnosti u ovom gradu u kojem su se stoljećima susretale i poštivale razlike između Istoka i Zapada.

Enver Hadžiomerspahić predstavio je gradonačelniku Cacciariju aktuelnu fazu razvoja projekta za ostvarenje sarajevskog muzeja, čija je kolekcija djela 147 umjetnika privremeno postavljena u prostoru Art Depoa Ars aevi u Sarajevu, koji je rekonstruiralo Ministarstvo vanjskih poslova Italije putem UNESCO-a.

U saradnji s Gradom Venecijom i Edilvenezia realiziran je i preliminarni arhitektonski projekt muzeja Renza Piana, koji je supervizirao i koordinirao i ovu fazu aktivnosti. Teren na kojem će muzej biti izgrađen, vlasnšitvo Kantona Sarajevo, stavljen je na raspolaganje Projektu Ars aevi. Predstoji faza prikupljanja novca za izgradnju prvog bloka objekta koja bi trebala početi u 2009. godini.

Gradonačelnik je pružio Enveru Hadžiomerspahiću snažna uvjerenja da će Grad Venecija i Edilvenezia nastaviti da sarađuju na ostvarenju Projekta Ars aevi i u procesu kreiranja fondova za izgradnju. Gradonačelnik je također potvrdio da će uložiti lične napore da u programu Venecijanskog bijenala savremene umjetnosti 2009. godine Grad Venecija osigura za Bosnu i Hercegovinu adekvatan prostor za izložbu petnaest bh. umjetnika koji su zemlju predstavljali na bijenalu u periodu prve decenije njenog postojanja od 1993. do 2003. godine.

Prvi paviljon Bosne i Hercegovine Ars aevi je realizirao u saradnji s Gradom Venecijom u prostoru Palate Zorzi, venecijanskog sjedišta UNESCO-a, dok su ostali umjetnici, učesnici ove izložbe, za učešće na bijenalu pozivani nezavisno od umjetničkih direktora i kustosa ove smotre.

Enver Hadžiomerspahić je uručio gradonačelniku katalog izložbe "Bosna i Hercegovina na Venecijanskom bijenalu 1993.-2003." i zbirku vlastitih zapisa ("Poruke iz Sarajeva") koja će na Bijenalu biti predstavljena u prostoru Spazio Thetis u Arsenalu u okviru programa "Joseph Beuys. Odbrana prirode".