Grbovi moraju biti prihvatljivi svima
92

Hadžiomerović: Većinski narod ne može uzurpirati prava drugima

Piše: E. G.
Banja Luka (Foto: Arhiv)
Banja Luka (Foto: Arhiv)
Grbovi Banje Luke i Nevesinja nisu u skladu sa Ustavom RS-a i Zakona o lokalnoj samoupravi, odlučio je to danas Ustavni sud tog bh. entiteta.

Simboli ovih lokalnih zajednica ne odražavaju tradiciju, kulturno i historijsko naslijeđe svih građana koji u njoj žive, već samo srpskog naroda.

U Klubu Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a su zadovoljni ovom odlukom, s obzirom da su oni i podnijeli apelaciju Sudu.

"Predsjednik Suda je obećao da će malo ubrzati stvari, jer imamo neke inicijative koje čekaju na ustavnost i po tri godine. Kao Klub mi tu uviđamo dva problema u vezi grbova i zastava. To je uočavanje i identifikacija problema, u kontekstu toga je pokretanje Ustavom i zakonom utvrđenih inicijativa. Mi smo to i uradili za više od 35 općina. Nakon odluka Suda slijedi i arbitraža, a zatim i provođenje samih odluka. Ne govorim to slučajno, jer imamo primjera nedovršene implementacije odluka oko državnih obilježja, grba, zastave, naziva pojedinih gradova u RS-u i obilježavanja praznika. U pitanju je tu uzorpacija prava od strane većinskog naroda na uštrb druga dva konstitutivna naroda i naroda iz reda ostalih", kazao je za Klix.ba Muju Hadžiomerović, predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a.

Odluke u ovim slučajevima se prosljeđuju skupšinama gradova, odnosno općina, da pokrenu mehanizam da donošenje drugih grbova.

"Nije mali broj građana koji ne pripadaju većinskom stanovništvu koji žive u tim gradovima i općinama, koji su prije rata tu živjeli i čija je imovina tu", dodaje Hadžiomerović.

Predsjednik Kluba Bošnjaka kaže kako je tokom posljednjeg sastanka sa predsjednikom Ustavnog suda RS-a zajedno sa kolegama potencirao ocjenu poslovnika o radu Ustavnog suda za šta su inicijativu podnijeli prije tri godine.

"Poslovnik je, moram reći neustavan. U zadnje vrijeme se desila i jedna izmjena tog poslovnika i mi smo i po treći put morali pokrenuti inicijativu. Koristimo sve pravne mehanizme i tražimo pomoć i od međunarodne zajednice da to ispravimo. Prema Ustavu potrebna su dvojica sudija iz jednog naroda da kažu da ima povrede vitanlnog interesa i mi bi time zadovolji ove naše inicijative da uđu u meritum, ali u ovom slučaju, kako sad stoji u poslovniku, potrebne su dvije trećine sudija da glasaju. U većini slučajeva to ne možemo obezbijediti i zato nam padaju inicijative", pojašnjava Hažiomerović.

On naglašava da će Klub Bošnjaka tražiti ocjenu ustavnosti većeg broja zakona, a za koje smatraju da nisu u skladu sa Ustavom BiH i zakonima na državnom nivou.

"To je veliki posao i trenutno formiramo grupe pravnika koji će na tome raditi", dodaje Hadžiomerović.