BiH
0

Hadžiomerović: Tražit ćemo ocjenu ustavnosti spornih zakona

FENA
Mujo Hadžiomerović
Mujo Hadžiomerović
Predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske (RS) Mujo Hadžiomerović iznio je niz kritika na rad Ustavnog suda RS-a, ilustrujući to nizom odluka koje su bile jedna drugoj u suprotnosti, te najavio ocjene ustavnosti više zakona na koje su imali primjedbe, ali su dobili "zeleno svjetlo" na tom sudu.

Jedan od primjera je i sporni Zakon o spomenicima RS-a, na koji je bošnjački klub stavio veto nakon njegovog usvajanja u Narodnoj skupštini.

"Neshvatljivo je, nekonzistentno, neprincipijelno i nedopustivo od Ustavnog suda RS-a da daju dva mišljenja o Zakonu o spomenicima. Prvo, kojim ga vraćaju predlagaču, na što nisu imali uporište u zakonu, a zatim kažu da u tom zakonu postoji povreda vitalnog nacionalnog interesa", kazao je Hadžiomerović Feni ističući da je potpuno neshvatljivo da za mjesec dana sudije tog suda daju dva suprotna mišljenja.

Osim ovog spomenuo je i Izborni zakon i Zakon o sudovima, za koje je Ustavni sud RS-a, bez obzira na primjedbe Bošnjaka, odlučio da ne povređuju vitalne interese tog naroda, zbog čega Hadžiomerović i najavljuje da će zatražiti ocjenu ustavnosti tih zakona.

Podsjetio je da su bošnjački delegati već dva puta tražili ocjenu ustavnosti Poslovnika Ustavnog suda RS-a, ali bez uspjeha, jer nisu dobili odgovor.

"Ne znam čemu pripisati takav rad i odlučivanje Ustavnog suda RS-a. Da li prosječnoj dobi sudija od 73 godine ili nekoj uslovljenošću politike koja je trenutno na sceni u RS-u. Jer neshvatljivo je takvo ponašanje za tu istituciju u RS-u", kazao je predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a u izjavi Feni.