BiH
0

Hadžiomerović: Protiv smo obilježavanja 9. januara kao Dana RS-a

FENA
Mujo Hadžiomerović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mujo Hadžiomerović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske Mujo Hadžiomerović očekuje da će se Vijeće naroda RS-a naredne sedmice izjasniti o vetu tog kluba na Zakon o Danu RS-a.

Bošnjački klub je 2. novembra stavio veto na Zakon o Danu RS-a, koji je predviđao da 9. januar bude obilježavan i da se praznuje kao sekularni praznik, što znači da taj zakon još nije stupio na snagu.

Ipak, srpski zvaničnici su danas počeli pripreme za njegovu proslavu.

Hadžiomerović kaže da je Klub Bošnjaka stavio veto i na skupštinski zaključak kojim se definiše da Vlada RS-a svojom odlukom uređuje način obilježavanja i praznovanja Dana RS-a.

"To je situacija slična onoj kada Vlada RS-a svojom odlukom propisuje da se obilježava Srpska nova godina i stoga smo pokrenuli pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda na skupštinski zaključak kojim se definiše da Vlada RS-a svojom odlukom uređuje način obilježavanja i praznovanja Dana RS-a, jer je takvo ponašanje nedopustivo", smatra on.

Hadžiomerović je kazao da su ranije imali situaciju da se Ustavni sud RS-a ne izjašnjava o skupštinskim zaključcima, što bi se moglo dogoditi i o ovom pitanju.

Iz Kabineta predsjednika RS-a Milorada Dodika za danas je najavljena "Prva sjednica Organizacionog odbora za proslavu Dana Republike“. Sjednica će biti održana u Palati Republike, gdje je i sjedište institucije entitetskog predsjednika.

Nakon što je Ustavni sud BiH osporio kao neustavan 9. januar kao Dan RS-a, Narodna skupština RS-a je, bez prisustva bošnjačkih poslanika, 25. oktobra ove godine na posebnoj sjednici u Banjoj Luci usvojila Zakon o Danu RS-a, po hitnom postupku.

Međutim, Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a je 2. novembra stavio je veto na Zakon o Danu RS-a, koji je predviđao da 9. januar bude obilježavan i da se praznuje kao sekularni praznik.

Procedura usaglašavanja u vezi s ovim zakonom još nije okončana, što znači da RS trenutno i nema zakon o danu RS-a.