Kantonalno tužilaštvo Sarajevo
48

Hadžiomerović podnio krivičnu prijavu protiv generalnog direktora FTV-a

FENA
Bakir Hadžiomerović
Bakir Hadžiomerović
Danas je Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo upućena krivična prijava protiv Džemala Šabića, generalnog direktora Radio-televizije Federacije Bosne i Hercegovine (RTVFBiH) zbog neizvršavanja pravosnažnog Rješenja Općinskog suda u Sarajevu.

Riječ je o Rješenju kojim je naložena privremena mjera osiguranja kako bi Hadžiomeroviću Radio-televizija FBiH omogućila da obavljanje poslova na mjestu Odgovornog urednika TV programa i multimedije u Odjelu za TV program i multimediju do okončanja sudskog postupka, a po osnovu Ugovora o radu. Time su, kako je navedeno u prijavi, počinjena krivična djela iz čl. 280. i 284. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Krivična prijava koju je sačinio Hadžiomerovićev pravni zastupnik Nedim Ademović, temeljni se na činjenicama da Šabić kao odgovorna osoba nije preduzeo niti jednu radnju u cilju izvršenja sudske odluke, mada je ista pravosnažna i ne postoji daljnji pravni lijek protiv nje, te je dostavljena generalnom direktoru RTVFBiH.

RTVFBIH je 14. decembra 2012. izdala saopćenje u kojem je navela da je sudsko rješenje nezakonito, što Ademović smatra iskazima nepoštivanja suda, te se indicira namjera i spremnost da se ne postupi po Rješenju. Također, Hadžiomerović nije dobio bilo kakvu informaciju u vezi sa preduzetim mjerama kako bi bio vraćen na posao.

Advokat Ademović se poziva na na članove 280. i 284. U Članu 280. Krivičnog zakona FBiH - Povreda prava iz radnog odnosa - stoji: "Ko kršenjem propisa ili općeg akta ili kolektivnog ugovora o zasnivanju ili prestanku radnog odnosa, o plaći ili drugim primanjima, o radnom vremenu, o odmoru ili odsustvu, zaštiti žena, mladeži i invalida ili o zabrani prekovremenog ili noćnog rada uskrati ili ograniči zaposleniku pravo koje mu pripada, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine".

U Članu 284. Krivičnog zakona - Neizvršenje odluke o vraćanju na rad - piše: "Službena ili odgovorna osoba u pravnoj osobi ili samostalni privrednik koji ne postupi popravomoćnoj odluci kojom je odlučeno o vraćanju radnika na rad, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine".

Podsjetimo, Općinski sud u Sarajevu donio je prošle sedmice Rješenje kojim se u slučaju Hadžiomerović protiv RTVFBiH određuje privremena mjera osiguranja i nalaže da FTV do okončanja sudskog postupka Hadžiomerovića vrati na poziciju odgovornog urednika za TV program i multimediju. Prava zastupnica FTV-a Vesna Jugović uputila je potom odgovor Općinskom sudu u Sarajevu u kojem se navodi da je "sutkinja Lejla Fazlagić nezakonito donijela Rješenje o privremenoj mjeri i da je sud, bez prethodnog saslušavanja protivne strane", donio ovo Rješenje protiv kojeg nije dozvoljena žalba "čime nije omogućio ostvarenje zakonskog prava na ulaganje odgovora.

Jugović je, kako je javno saopćeno, dan uoči izricanja privremene mjere osiguranja, zbog sumnje u nepristrasnost sutkinje Fazlagić, uputila sudu zahtjev za njeno izuzeće.