BiH
10

Hadžiomerović: Ne može MUP RS-a umjesto države uspostavljati međunarodne sporazume

Piše: S. H.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Mujo Hadžiomerović, šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske (RS) u razgovoru za Klix.ba istakao je zadovoljstvo do sada postignutim rezultataima i prihvaćenim amandmanima na Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima RS-a. Ipak, istakao je kako je ostalo još mnogo nezakonitosti koje treba ispraviti, ali da će o tome uputiti apelaciju Ustavnom sudu BiH.

Osnovni amandman bio je da proporcionalna zastupljenost konstitutivnih naroda u MUP-u RS-a bude po popisu iz 1991. godine i taj amandman je prihvaćen.

Zajednička komisija Vijeća naroda i Narodne skupštine Republike Srpske za usaglašavanje zakona prihvatila je danas pet amandmana Kluba Bošnjaka koji je zbog Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima pokrenuo zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

"Nisu nam prihvatili amandman broj dva gdje se govori da direktor i zamjenici direktora policije ne mogu biti iz istog konstitutivnog naroda, ali nismo ni mi htjeli pokvariti ovo što smo do sada postigli. Međutim, mi na ovome nećemo stati, već ćemo slati na dokazivanju ustavnosti i zakonitosti nekih drugih članova, ali to ćemo problematizirati pred Ustavnim sudom BiH, čim zakon bude objavljen", kazao je za Klix.ba Hadžiomerović.

Ono što je sporno u novom zakonu o policiji i unutrašnjim poslovima RS-a jeste mogućnost koja MUP-u RS omogućava da uspostavlja sporazume s institucijama izvan BiH.

"Takvo nešto je nedopustivo, jer to spada isključivo u nadležnost države. Postoji također jedna sporna odluka donesena 2013. godine koja se odnosi na formiranje Vijeća predsjednika RS, koje se praktično bavi obajveštajnim poslovima. Uvođenje antiterorističke jedinice također je dio tog procesa, ali o tome ćemo govoriti u narednom periodu, kada uputimo apelaciju Ustavnom sudu BiH", zaključio je Hadžiomerović.