BiH
0

Hadžiomerović: Birokratskim preprekama vlasti RS-a nastavljaju etničko čišćenje

FENA
Mujo Hadžiomerović
Mujo Hadžiomerović
Šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske (RS) Mujo Hadžiomerović ocijenio je da se, nažalost, ponavlja loša praksa da se interes bošnjačkog naroda ne može ostvariti u nadležnom Vijeću Ustavnog suda RS-a.

Naime, Vijeće za zaštitu vitalnog interesa pri Ustavnom sudu RS-a donijelo je odluku da Zakonom o državljanstvu RS-a nije povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda, jer se nijednom odredbom Zakona ne daje prednost nekom konstitutivnom narodu u odnosu na ostale narode i građane, niti se prave razlike među njima, jer se ovaj zakon u cjelini jednako odnosi na sve u RS-u

S druge strane, Hadžiomerović naglašava da ovo nije prvi put da Vijeće odbacuje zahtjeve Kluba Bošnjaka, koji već duže vrijeme ukazuje i na neustavan Poslovnik Ustavnog suda RS-a.

Kada je u pitanju Zakon o državljanstvu, naglašava da je Klub Bošnjaka ukazivao da taj zakonski akt, umjesto da olakša, naprotiv otežava sticanje državljanstva građanima bošnjačke nacionalnosti.

Mišljenja je i da su se vlasti RS-a priklonile stvaranju jedne birokratske prepreke kojom će kontrolirati promjenu prebivališta, što je u suprotnosti sa slobodom kretanja određenom Dejtonskim sporazumom koji regulira i sticanje državljanstva.

Veliki broj Bošnjaka koji su izvan RS-a, kazao je, imat će probleme oko sticanja državljanstva i privremenog prebivališta.

"Zakonodavac je imao priliku da kroz olakšanje sticanja državljanstva napravi i registar naše dijaspore koja nije mala, a Bošnjaci s ovih prostora su tu u najvećem broju", rekao je on.

S tim u vezi, Hadžiomerović podsjeća da je Klub Bošnjaka stavio veto i na izmjene i dopune Zakona o porezu na nepokretnosti u RS-u, jer se ponovo postavljaju neprihvatljivo kratki rokovi za prigovor osobama koje se nalaze van RS-a.

"Vlastima RS-a građani bošnjačke nacionalnosti očito samo trebaju da plaćaju sve namete i pune budžet, ali im se ne daju ista prava kao i drugim konstitutivnim narodima. Ne treba praviti zakone za marsovce, već za naše ljude", ističe Hadžiomerović, izražavajući zabrinutost zbog takvih očigledno neprihvatljivih namjera vlasti RS-a da se, kako kaže, nastavi etničko čišćenje i oduzimanje imovine Bošnjacima.