BiH
0

Hadžije iz Meke stigle na Sarajevski aerodrom, dočekali ih porodice i prijatelji

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Bosanskohercegovačke hadžije večeras su stigle iz Meke na Sarajevski aerodrom, gdje su ih dočekali porodice i prijatelji.

Dio hadžija od ukupno 1.025, koliko ih je iz Bosne i Hercegovine otišlo na hadž ove godine, večeras su se vratili iz Meke. Susret sa članovima porodica i prijateljima na aerodromu bio je veoma dirljiv, nakon što su hadžije prije više od 20 dana zaputili na obavljanje te muslimanske dužnosti.

Husein Ahmetagić vratio se večeras u Sarajevo, a u izjavi za agenciju Anadolija kazao je kako ne može riječima iskazati sve što je doživio tokom boravka u Meki i obavljanja hadža.

"Ko ode, može vidjeti i doživjeti, ali se ne može prenijeti ono što se doživi. Zaista! Onaj ko je bio zna to. Mogu ja pričati godinama, ali drugi neće doživjeti to kao ja. A i svaki hadžija ima svoju priču", rekao je Ahmetagić.

Nijaz i Fatima Hlivnjak mladi su bračni par koji su ove godine obavili obred hadža, a Nijaz ističe da je njihova prednost upravo to što su mladi otišli.

"To se ispostavilo kasnije poprilično dobro, zato što je to životno putovanje poprilično teško i iziskuje dosta fizičke snage prije svega. Hvala Bogu, mogu da poručim svima da se trude, ukoliko su u mogućnosti, da što prije odu na hadž. Pored duhovne pripremljenosti i traženja oprosta od Allaha dž.š., potrebno je da čovjek bude i u fizičkoj snazi", pojasnio je Hlivnjak.

Ljudi iz cijelog svijeta koji se nalaze na hadžu čine predivan prizor, impresije su koje je Hlivnjak ponio sa sobom iz Meke.

"Mi iz naše BiH, male države gdje smo navikli na rahatluk, nismo navikli na veće gužve, to nama bude poprilično šokantno. Mnogi se ne mogu možda odmah snaći, ali je lijepo iskustvo sresti sve te ljude iz cijelog svijeta kako stoje na jednom mjestu, tražeći istu stvar", istakao je Hlivnjak.

Haris Varupa, koji je ljekar, ove je godine drugi put obavio hadž, a još uvijek je pod jakim utiscima i emocijama.

"Svaki put je kao da ste prvi put na hadžu. Emotivno, puno molitvi, plača, suza. Ove godine smo i prvi put imali veći broj intervencija od broja hadžija koji su išli", rekao je Varupa, dodavši kako je od 1.025 hadžija bilo čak 1.350 intervencija.

Hadžije iz BiH otišle su početkom oktobra u Meku, grad u Saudijskoj Arabiji, kako bi obavili petu po redu islamsku dužnost hadža.