BiH
0

Hadžije iz BiH autobusima otputovale u Saudijsku Arabiju

Sarajevo-x.com
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Buduće hadžije iz Bosne i Hercegovine jutros su iz Sarajeva krenule na hodočašće u Mekku i Medinu. Ispred Kulturnog centra Kralj Fahd ispratili su ih mnogobrojni članovi porodica i prijatelji.

Ove godine u organzaciji Rijaseta IZ u BiH u sveta mjesta Mekke i Medine avionom putuje 1.000, a kopnenim putem 165 vjernika, raspoređeni u tri autobusa i pet aviona.

Kopnenim putem vjernici su krenuli danas, a avionski letovi biti organizovani su 23, 24. i 25. oktobra.

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i ove je godine ovaj izuzetno odgovoran zadatak organizacije prijevoza hadžija, koji putuju autobusima, povjerio kompaniji Centrotrans Eurolines Sarajevo.

Hadžije će na hodočašće biti prevezene s tri novonabavljena autobusa visoke turističke klase marke MAN "Top Lions Coach" koji su opremljeni najsavremenijom opremom, saopćeno je iz "Centrotrans Eurolinesa".

Hadž je jedan od pet stubova islamske vjere. Vjernici odlaze na sveta islamska mjesta kako bi obavili određene obrede, odnosno posjetili određena mjesta. Svaki musliman, koji ima mogućnosti, obavezan je barem jednom obaviti hadž. Pravilno obavljen hadž znači brisanje grijeha i obećan džennet.